Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Kurumsal sosyal sorumluluğun yeni gözdesi: KADINLAR

18 Mart 2014 , Salı 15:50
Kurumsal sosyal sorumluluğun yeni gözdesi: KADINLAR
KSS projelerinin merkezine kadınları koyan markaların sayısı son yıllarda hızla artıyor. Özellikle geride bıraktığımız ‘‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’’ vesilesiyle kadına yönelik KSS projeleri doruk noktasına ulaştı. Kimi marka meme kanserine savaş açtı, kimi kadına yönelik şiddeti hedef aldı kimi ise oluşturduğu eğitim ve destek programlarıyla iş hayatında kadınlara fırsat eşitliği yaratmayı hedefledi. Peki bu projeler arasından hangileri en fazla ön plana çıkıyor? Kadınları merkeze alan ve bugüne kadar en fazla akılda kalan KSS’ler hangileri? İşte yanıtlar…
 
Kadına yönelik sosyal sorumluluk projeleri geliştiren markaların sesi her geçen gün daha da yükseliyor. Zira markanın nasıl bir dünya içinde konumlandırıldığı ve bu dünyada yaşanan sorunlara ne tür çözümler ürettiği artık tüketici tercihlerini etkileyen konular arasında yer alıyor. Geride bıraktığımız ‘‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’’ ise kadınlara yönelik KSS projelerine ilgiyi arttırdı. ‘‘Teknolojide Kadın Hareketi’’, ‘‘Önce Kadı’’, ‘‘Baba Beni Okula Gönder’’, ‘‘Haydi Kızlar Okula’’, ‘‘Kardelenler’’, ‘‘Ekonomiye Kadın Gücü Projesi’’, ‘‘Her Ses Bir Nefes’’, ‘‘Meme Kanseri Kampanyası’’, ‘‘ Her Kızımız Bir Yıldız’’, ‘‘Panik Butonu’’ ve ‘‘Kadına Şiddete Son’’ gibi KSS projeleri kadına yönelik ilk akla gelen ve hala güncel çalışmalarını devam ettiren projeler arasında yer alıyor. Bu projelerin ‘‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’’ vesilesiyle birçok markayı kadın teması üzerinden iletişim yapmaya adeta teşvik ettiğini söylemek ise yanlış olmaz.
 
Bu konudaki en taze örnek ise geçtiğimiz günlerde ‘‘Önce Kadın’’ programı kapsamında kadınlara fırsat eşitliği sağlayarak, toplumsal ve ekonomik hayata eşit katılımlarını desteklemek üzere yaptığı yatırımlara bir yenisini ekleyen Vodafone Türkiye’nin Kırmızı Işık uygulaması oldu. Kırmızı Işık uygulaması, kadınları şiddete maruz kaldığı anlarda, kolluk kuvvetleri ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlıyor. Kadına yönelik şiddetle mücadelede mobil teknolojilerin kritik önem taşıdığını ifade eden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ise kadına yönelik KSS projelerinin iletişim stratejileri içinde yer aldığı konumu şöyle anlatıyor: ‘‘ Vodafone olarak kadına yönelik şiddetin; ağır bir insan hakkı ihlali ve ciddi bir toplumsal sorun olduğuna inanıyoruz. İçinde bulunduğumuz dijital bağlantı çağında, bu olguyla mevcut yöntemlerle birlikte yeni ve inovatifenstrümanlar geliştirerek mücadele etmek son derece önemli. Vodafone Türkiye olarak sadece mahkemelerin uygun gördüğü kadınlar haricinde ihtiyacı olan tüm kadınlar için kadına şiddetin durdurulmasında etkili olacağına inandığımız Kırmızı Işık uygulamasını geliştirdik.’’
 
Türkiye 120’nci sırada
Öte yandan çoğu kendi alanında dünya devi olan şirketlerin, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarında özellikle kadınlara yönelik projeler gerçekleştirmesinin ardında önemli bir gerçek yatıyor. Zira Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) yayımladığı 2013 cinsiyet ayrımcılığı raporuna göre, Türkiye kadın-erkek eşitliği endeksinde 120. sırada yer alıyor. Siyasal katılım, ekonomik eşitlik, eğitim ve sağlık hakkı gibi farklı alanlarda kadının yerine değinen raporda; 2012 yılında 135 ülke arasında 124. sırada yer alan Türkiye, raporun ilk yayımlandığı yıl olan 2006’da ise 115 ülke arasında 105. sırada yer almıştı. Kadınların siyasal, ekonomik ve sosyal konumuna dair 136 ülkeye ilişkin veriler içeren raporda, İzlanda, Finlandiya ve Norveç ise kadın-erkek eşitliği bakımından ilk üç sırada yer alıyor.
 
Kadınlara yönelik KSS’lerin satın alma davranışı üzerindeki etkisi
Bilmiyorum: %3
Ne olumlu ne de olumsuz etkiler: %19
Olumsuz etkiler: %4
Olumlu etkiler: %74
 
Kadınlar yönelik sosyal sorumluluk projeleri samimi bulunuyor mu?
Kesinlikle samimi bulmuyorum: %11
Samimi bulmuyorum: %21
Ne samimi buluyorum ne de samimi bulmuyorum: %27
Samimi buluyorum: %33
Kesinlikle samimi buluyorum: %8
 
Tüketici kadınlara yönelik KSS’leri ne derece önemsiyor?
Önemsiz: %2
Ne önemli ne de önemsiz: %10
Önemli: %45
Çok önemli: %43
 
Kadına yönelik sosyal sorumluluk projelerinde akla gelen ilk kurumlar
Diğer:  %15
Hürriyet: %3
Koç Holding: %4
Sivil Toplum Kuruluşları: %18
Turkcell: %22
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: %38
 
Rapordaki Türkiye’ye dair diğer çarpıcı veriler ise şöyle: Kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 11 iken erkeklerde bu oran yüzde 9… Kadınlar arasında yarım gün çalışma oranı da yüzde 24 olarak dikkat çekerken erkeklerde yarım gün çalışma oranı yüzde 9. Peki, tablo her geçen gün kötüye giderken markaların kadına yönelik sosyal sorumluluk projeleri ne derece samimi bulunuyor? Bu projeler tüketicinin satın alma davranışlarını ne şekilde etkiliyor? Daha da önemlisi kadına yönelik sosyal sorumluluk projesi denildiğinde akla ilk hangi projeler geliyor? DOrinsight’ın Marketing Türkiye için hayata geçirdiği ‘‘Türkiye’nin Kadına Yönelik Sosyal Sorumluluk Liderleri’’ araştırması işte bu soruların yanıtlarını ortaya koydu. Öte yandan Medya Takip Merkezi’nin yine bizim için hazırladığı kadına yönelik sosyal sorumluluk projelerinin medya yansımaları da sorularımızı farklı bir açıdan yanıtlıyor. 
 
Medya Takip Merkezi’nin yaptığı analize göre 2013 yılında en fazla haber yapılan kadına yönelik kurumsal sosyal sorumluluk projesi 534 haberle ‘‘ Enerji Hanım’’ oldu. ‘‘Bu projeyi, 477 haberle ‘‘Panik Butonu’’ ikinci sıradan takip ederken üçüncü sırada 454 adet haberle ‘‘Süt Anne Merkezi’’ yer aldı. 2013 yılında en çok haberi yapılan kadına yönelik kurumsal sosyal sorumluluk projesi sıralamasında dördüncü sırada ise 356 haberle ‘‘Kardelenler’’ yer alırken ilk 10’u oluşturan diğer projeler şöyle sıralanıyor: ‘‘ Ekonomiye Kadın Gücü Projesi’’ (293 adet haber), ‘‘Çocuk Gelinlere Hayır’’ (177 adet haber), ‘‘Gelincik Projesi’’ (134 adet haber).
 
Akla ilk gelen projeler
Baba Beni Okula Gönder/Milliyet: %56
Kardelenler/Turkcell: %52
Haydi Kızlar Okula/Unicef: %45
Aile İçi Şiddete Son/Hürriyet: %25
Kadına Yönelik Şiddete Son/Uluslararası Af Örgütü Türkiye: %19
 
İlk akla gelen kurumlar 
Hitay Yatırım Holding firmalarından online araştırma şirketi DORinsight tarafından ‘‘Türkiye’nin Kadına Yönelik Sosyal Sorumluluk Liderleri’’ araştırması 28 Şubat-3 Mart 2014 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirildi. Araştırmaya; 18 yaş üstü, Türkiye temsili A,B,C1,C2,D ve E sosyo-ekonomik segmente mensup 306 kişi katıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 38’i kadına yönelik sosyal sorumluluk projelerini düşündüğünde aklına gelen ilk kurum olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yanıtını veriyor.
 
Projeler samimi bulunuyor
Araştırmaya göre en çok hatırlanan kadına yönelik sosyal sorumluluk projesi yüzde 56’yla ‘‘ Baba Beni Okula Gönder’’. Katılımcıların yüzde 52 oyunu alarak ikinci sıraya yerleşen projeyse ‘‘Kardelenler’’ projesi oluyor. Bu iki yanıtı verenlerin yüksek çoğunluğunun AB SES grubuna mensup olduğu da dikkatlerden kaçmıyor. Bu iki projeyi yüzde 45’le ‘‘Haydi Kızlar Okula’’, yüzde 25’le ‘‘Aile İçi Şiddete Son’’, yüzde 19’la ‘‘Kadına Yönelik Şiddete Son’’ takip ediyor. Katılımcılara ‘‘Markaların kadına yönelik sosyal sorumluluk projelerini ne derece samimi buluyorsunuz?’’ diye sorulduğunda ise görüşülen her 10 kişiden 4’ünün markaların kadına yönelik sosyal sorumluluk projelerini samimi bulduğu ortaya çıkıyor. Bu oranlara yüzdelik olarak bakıldığında araştırmaya katılanların yüzde 41’i markaların kadına yönelik sosyal sorumluluk projelerini samimi bulurken; yüzde 32’si yapılan projeleri samimi bulmadığını, yüzde 27’si ise kararsız kaldığını söylüyor.
 
Katılımcılara ‘‘Bir markanın kadına yönelik bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmesi veya yatırım yapması sizin için ne derece önemli?’’ sorusu yöneltildiğinde, katılımcıların yüzde 88’i önemli olduğunu, yüzde 2’si önemsiz olduğunu, geriye kalan yüzde 10’luk kısım ise kararsız kaldığını ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 75’i bir markanın kadına yönelik bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmesinin veya yatırım yapmasının, o markadan yapmış olduğu satın alma davranışını olumlu etkileyeceğini söylerken, yüzde 4’ü olumsuz etkileyeceğini, yüzde 19’u kararsız olduğunu, yüzde 3’ü ise bilmediğini dile getiriyor. Çalışmadan çıkan bulgular incelendiğinde, tüketiciler kadına yönelik sosyal sorumluluk projelerini önemli buluyor.
 
 

Proje Adı

Adet(yıllık)

Enerji Hanım

534

Panik Butonu

477

Süt Anne Merkezi

454

Kardelenler Projesi

356

Ekonomiye Kadın Gücü Projesi

293

Kadına Yönelik Şiddete Son

283

Çocuk Gelinlere Hayır

177

Gelincik Projesi

134

Baba Beni Okula Gönder

95

Teknolojide Kadın Hareketi

91

Her Ses Bir Nefes

88

Devlet Himayesi Altındaki Genç Kızlara Meslek Edindirme Eğitimi Projesi

83

Argande

82

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler

75

Her Kızımız Bir Yıldız

32

Meme Kanseri Kampanyası

24

Kızlar Banvit’le Okula

23

 

Proje Adı

Aylık

Ekonomiye Kadın Gücü Projesi

113

Çocuk Gelinlere Hayır

52

Kadına Yönelik Şiddet Haberleri

10

Teknolojide Kadın Hareketi

9

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler

9

Baba Beni Okula Gönder

7

Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimi Projesi

6

Kardelenler Projesi

6

Her Ses Bir Nefes Resim Sergisi

5

Avon Meme Kanseri Kampanyası

2

Hayalden Gerçeğe

2

Geleceğe Koşanlar Projesi

2

Gelincik Projesi

2

Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları

2

Fikrim Artık İşim Programı

1

Haydi Gülümse-Haydi Gülümse Konserleri

1

Kadınları Çok Yönlü Güçlendirme

1

Çok Yaşa Bebek Kampanyası

1

 

Kaynak

Marketing Türkiye

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın