Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Kadınlar Sapanca'da çevre için direnişe başladı

Kadınlar Sapanca'da çevre için direnişe başladı

21 Kasım 2019 , Perşembe 10:05
Kadınlar Sapanca'da çevre için direnişe başladı

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde teleferik yapımına karşı günlerdir nöbet tutulan alanda ağaç kesimine tepki gösteren kadınlar direnişe geçti. Nöbet tutulan çadırın polis eşliğinde alana gelen zabıta tarafından sökülmesi üzerine Kırkpınar Mahallesi kadınları yolu kapatarak oturma eylemine başladı.

Nöbet tutulan alanın boşaltılması için kendilerine herhangi bir resmi bildirim yapılmadığını söyleyen mahalle sakini kadınlar, teleferik yapılmak istenilen alanın çevresindeki yolları kapatarak eylemlerine devam edeceklerini bildirdi.

TELEFERİK İÇİN 3 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Sakarya'nın Sapanca İlçesi Kırkpınar Mahallesi sınırları içinde bulunan  ve geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, AFAD tarafından "deprem toplanma alanı" olarak gösterilen 9,6 dönümlük mera arazisi üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihale ile teleferik inşaatı başlatıldı.

Teleferik inşaatı ile birlikte yamaca doğru toplam 60 dönümlük orman arazisi de inşaat kapsamına alındı. Teleferiğin dağa çıkan yamacına yapılacak yol için 26 dönümlük orman arazisinde ağaç kesimi yapılacak. Teleferik ve otopark inşaatı olarak tanımlanan arazide ayrıca toplamda 3000 ağaç kesilecek.

İmar tadilatı yapılarak, imara açılan, mera vasfı taşıyan "deprem toplanma alanı"nın arazisi 1945 yılında yöre halkı tarafından sadece mera yapılmak üzere dönemin Kırkpınar muhtarlığına şartlı bağış olarak devredilmişti. Zamanla yerel yönetimlerde yapılan değişiklikler ile Hazine'ye intikal edilen mera vasfı taşıyan arazi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne "deprem toplanma arazisi" olarak 25 yıllığına kiralandı. Bir yıl sonra Büyükşehir Belediyesi bu araziyi ihaleye çıkartarak Bursa kökenli Teleferik A.Ş.'ye inşaat yapmak üzere ihale etti.

Bilindiği gibi birinci derecede deprem kuşağı olan bölgedeki deprem toplanma arazileri üzerine inşaat yapılması da ileriye dönük büyük tehlike arz ediyor.

Ayrıca inşaat dahilindeki Hazine ve Orman Bakanlığı'na ait arazi Sapanca Gölü su havzası üzerinde bulunuyor.  Söz konusu araziye inşaat yapılması halinde: Sapanca Gölü'nü besleyen dağlardan gelen su kaynakları kuruyacak, 3 bin ağaç kesilecek, birinci derecede deprem bölgesi olan yöredeki deprem toplanma alanları ortadan kalkacak. 1945 yılında vatandaşlar tarafından mera arazisi olmak üzere şartlı yapılan bağış hukuken gasp edilmiş olacak.

 

Etiketler: halklailiskilercom


Yorumlar
Sevgi Karabulut / 23 Kasım 2019 , Cumartesi 16:26
Sapanca,depremde hasar alan bölgeler kapsamındadır.Sapanca Gölü çevresindeki oteller depremde sular altında kalmıştı.Toplanma alanı başka maksatla kullanılmamalıdır.İnsan canından daha kıymetli ne olabilir ki?Bu mantığımız yüzünden 3.Dünya Ülkesi kapsamındayız.
Yorum Yazın