Zaman Gazetesi'nin ev sahipliğinde bu yıl yedincisi düzenlenen +1T Tasarım Günleri, üçüncü gününde Amerika'nın en ünlü gazetelerinden Denver Post Gazetesi’nde grafik editörlüğü yapan Jeff Goertzen'i ağırladı.
Sunumuna, bir elinde büyük bir top diğerinde de masa tenisi topu ile başlayan Jeff Goertzen, “Gazete büyük bir top, internette küçük bir top gibidir. Eskiden paramızı büyük toptan, şimdi de küçük toptan kazanıyoruz. Ortam değişti, artık iki topu birlikte idare etmeliyiz” dedi.
40 ülkede 100'den fazla gazeteye danışmanlık yapan Jeff Goertzen, Denver Post gazetesindeki çalışma sistematiği ile ilgili bilgiler vererek, Denver Post'ta yaptıkları grafiklerden örnekler gösterdi. Genç tasarımcılara grafiklerin yapım süreci konusunda mesleki tüyolar veren Grafik editörü, “İyi bir tasarımcısı aynı zamanda iyi bir gazeteci olmalıdır. Grafik muhabiri, 5N 1K’nın cevaplarını tam olarak verebilmeli, yapılan grafik olayı tam olarak anlatabilmeli” diye konuştu.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tasarımda olağanüstü değişimler yaşandığını anlatan Goertzen, “52 yaşındayım, eskiden iki gün boyunca bir grafik üzerinde çalışırken bugün birkaç saatimi alıyor. Şu an elimizde machintosh ve apple var, kalemler, kağıtlar, boyalar kullanılmıyor” dedi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte grafiğin de inanılmaz bir noktaya geldiğini anlatan Goertzen, günümüzde yapılan grafiklerde, stilin çok daha gelişmiş olduğunu belirterek, “Her geçen gün çok daha sofistike hale geliyor. Hem basılı hem de dijital formata sokmaya çalışıyoruz. Güçlü grafikleri dijital dünyaya yansıtmaya çalışıyoruz” dedi.
İnfografik için birçok program kullandıklarını söyleyen Goertzen , İllustrator, Photoshop, indesign. Excel bile kullandıklarını kaydetti.
Goertzen: Artık insan gücüne ihtiyaç yok
Ünlü tasarımcı, gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği olumsuzluklardan da bahsederek geçen yıl ABD’de bulunan 50 büyük gazetede yaptığı araştırma anlattı. Goertzen, teknolojinin gelişmesi ile birlikte New York Times, Washington Post, USA Today gibi üç büyük gazetenin dışındaki bütün gazetelerde ciddi bir personel düşüşü olduğunu söyledi. Kendini sürekli yenileyen teknoloji ile birlikte artık insan gücüne ihtiyaç olmadığını kaydeden Goertzen, genç tasarımcılara şu tavsiyelerde bulundu. “Teknolojiyi ve interneti kucaklayın öyle ki hayatınızın bir parçası olsun değil de bu sektörde tutunmanız çok zor.”
Dijital zihniyetin öncelikli hale gelmesinin önemini anlatan Jeff Goertzen,ABD’de tirajların ciddi anlamda düştüğünü belirterek, son 10 yıl içerisinde personel sayısında yüzde 30 azalma olduğunu kaydetti. ABD’de web departmanlarının büyüdüğüne grafik departmanlarının ise küçüldüğüne dikkat çeken grafik editörü sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık, online gelirleri basılı gelirlerin önüne geçti. Daha fazla insan çevrimiçi medya üzerinde haberlere ulaşıyor. Ben mesela online olarak istediğim yerde check-in yapa biliyorum. Bence basılı ürünler ciddi şekilde kan kaybediyor.”
Türkiye deki yazılı basın tirajı ve reklam gelirlerin konusunda, “Düşecek demiyorum her kültürün kendine özgü kuralları vardır. Benim çocuklarım elinden iPad’i düşürmüyor. İşte bu nedenle gelecek dijitalde internetsiz hayat düşünemiyorlar. Her sabah kalktığımdaa oğlum ve kızımı görünce neden benim dijital dünyayı kucaklamam gerektiğini anlıyorum. 1978’den bu yana gazetede çalışıyorum, iPad elime almak kolay olur mu?” diye konuştu.