Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • İş-Hayat Dengesi Endeksi Araştırması’nın sonuçları nasıl?

İş-Hayat Dengesi Endeksi Araştırması’nın sonuçları nasıl?

25 Haziran 2012 , Pazartesi 13:43
İş-Hayat Dengesi Endeksi Araştırması’nın sonuçları nasıl?

Ofis çözümleri sunan Regus’un 80’den fazla ülkede 16 bin profesyonelle yaptığı İş-Hayat Dengesi Endeksi Araştırması’na göre Türkler önceki senelere göre işlerinden daha fazla zevk alıyor. Üstelik daha çok çalışmalarına rağmen. Regus yöneticilerine göre işin sırrı Türkiye’de yayılan esnek çalışma saati ve ofis uygulamaları.

80’i aşkın ülkedeki 16 bin profesyoneli kapsayan Regus İş-Hayat Dengesi Endeksi Araştırması’na göre daha çok çalışmalarına rağmen, işlerinden daha fazla zevk alıyor. Üstelik evlerine veya kişisel uğraşlarına yeteri kadar zaman ayırabildiklerini hissediyor. Ofis çalışanlarının iş memnuniyetiyle, iş ve özel hayatı dengelemekteki başarılarını ölçen küresel endekste Türkiye 159 puanla, Avrupa ülkeleri (109) ve dünya ortalamasının (124) üstünde görünüyor. Avrupalılar evde geçirdikleri zamandan bize göre daha memnunlar, üstelik iş yerinde bizden daha az vakit geçiriyorlar. Ama Türkler, geçmiş yıllara göre daha fazla zevk alıyor. Araştırmayı yaptıran Regus yöneticilerine göre ise Türkiye’nin büyük şehirlerinde giderek yayılan esnek çalışma saati ve ofis uygulamalarında yatıyor. İş memnuniyeti göstergelerini ve katılımcıların genel iş-hayat dengeleri hakkında görüşlerini, çalışma saatleri gibi gerçek hayattaki uygulamalar hakkında veriler ile birlikte ölçen Regus İş- Hayat Dengesi Endeksi, 2010-2012 yıları arasında Türkiye’deki iş-hayat dengesinin iyileşmesinde %20’lik bir artışı kayda değer geçiriyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de insanlar eskisinden daha çok çalışmalarına rağmen, işlerinden daha fazla zevk alıyor ve çoğunluk evlerine veya kişisel uğraşlarına yeteri kadar zaman ayırabildiklerini hissediyor.

Araştırma sonuçlarına göre;

  • Mevcut Türkiye endeks skoru 159, yani dünya ortalaması olan 124’ün üstünde.
  • Avrupa ülkeleri genellikle dünya ortalamasının altında kalırken, Çin, Brezilya, Hindistan ve Meksika gibi ülkeler dünya üzerinde bir skora sahip.
  • Türkiye’de çalışanların yarıdan fazlası işlerinden daha fazla zevk alıyor (yüzde 70) ve çoğunluk evlerine veya kişisel uğraştıkları zaman miktarından memnun(yüzde 58).
  • Türkiye’de çalışanların çoğunluğu (yüzde 82), iyi bir iş-hayat dengesi ve üretkenlik arasındaki bağlantıyı doğrulayarak, işlerinde 2010 yılında olduğundan daha çok başarı elde ettiklerini belirtiyor.
  • Türkiye’den katılan çalışanların yarısından fazlası (yüzde 55) işyerlerinin, işyerinde veya dışında uzun yolculukların getireceği zorlukları kabul ederek, çalışanların işe geliş gidiş yolunda harcadığı zamanı kısaltmaya çalıştıklarını söylüyor.

Daha mutlu daha üretken
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Regus Türkiye Bölge Müdürü Erim Denel ‘iyi bir iş-hayat dengesi çalışanların sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmeleri için çok önemli, ancak bu endeks iş-hayat dengesinin ticari büyüme için de geçerli olduğunu göstererek bir çığır açıyor. Bu araştırma; üretkenliği, daha iyi ve daha esnek bir hayat tarzı ile bağdaştırarak şirketlere kesin kayıt sunuyor ve acilen kendi çalışma uygulamalarına göz atmaları için çağrıda bulunuyor’ dedi. Denel, araştırmanın aynı zamanda daha mutlu çalışanların daha üretken olduklarını da doğruladığını ve katılımcıların önemli bir çoğunluğunun 2010’a kıyasla daha fazla başarı elde ettiklerini belirttiğini vurguluyor.

2010’dan bu yana yüzde 24 artış gösteren Regus İş-Hayat Dengesi Endeksi’nin küresel sonuçlarına göre;

  • Küçük ölçekli şirketler 130 puanla, büyük şirketlerden daha yüksek bir iş-hayat dengesine sahip.
  • Katılımcıların yüzde 61’i iş hayat dengelerinin iyileştiğini, yüzde 69,2u ise 2010’a kıyasla işlerinden daha fazla zevk aldıklarını bildirirken, yüzde 59’u aileleriyle ve ya evde geçirdikleri zaman miktarından memnun olduklarını söylüyor.
  • Katılımcıların yüzde 74’ü işlerinde 2010’a kıyasla daha fazla başarı elde ettiğine inanıyor.
  • Meksika, Brezilya, Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerde, katılımcıların büyük bir kısmı 2010’a kıyasla işlerinden daha fazla zevk aldıklarını belirtiyor, bu da iş hayatında ki iyileşmelerin ekonomik ilerlemeyle paralel ilerlediğini gösteriyor.
  • İngiltere, Belçika ve Japonya ölçeğin en alt sıralarında yer alıyor. Bu durum batı ekonomilerin ekonomik gerilemeden en çok darbe aldığını ve Japon ekonomisinin de halen 2011 tsunamisinin etkilerinden arınmaya çalıştığını doğrular nitelikte.
  • Katılımcıların yüzde 59’u 2010’a kıyasla iş yerlerinde daha fazla vakit geçirdiklerini düşünüyor. Özellikle Çin, Hindistan, ve Almanya’daki çalışanlar iş yerlerinde daha fazla vakit geçirdiklerini hissediyorlar.

Kaynak

Hürriyet İK



Yorum Yazın