Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • "İlçeler İnsani Gelişme Ödülleri" sahiplerini buldu

"İlçeler İnsani Gelişme Ödülleri" sahiplerini buldu

12 Kasım 2018 , Pazartesi 08:48
"İlçeler İnsani Gelişme Ödülleri" sahiplerini buldu

Brand Week Istanbul çerçevesinde düzenlenen “Sınır Tanımayan Popülizm Çağında Kampanya Teknikleri” konferansının ardından “İnsani Gelişme Ödül Töreni” yapıldı.
Tören öncesinde İGE-İ proje yöneticisi Prof. Dr. Murat Şeker çalışma sürecini ve özelliklerini paylaşırken; İNGEV Başkanı Vural Çakır, insani gelişmenin bir yönetim felsefesi ve uygulama stratejesi olduğunu belirterek, İNGEV’in insani gelişmeye hizmet eden çalışmaları desteklemekten gurur duyduğunu belirtti. Törende ödül alan belediyeler şöyleydi: Beşiktaş, Kadıköy, Çankaya, Çekmeköy, Ümraniye, Şişli, Nilüfer, Muratpaşa, Karşıyaka, Tepebaşı, Bakırköy, Maltepe, Üsküdar, Yenimahalle, Sarıyer, Ataşehir, Odunpazarı, İzmit, Avcılar, Beylikdüzü.
İGE-İ (İnsani Gelişme Endeksi – İlçeler) Çalışması Hakkında:
Bu yılki ana tema “Tüketiciden İnsana Geçiş”
İnsani Gelişme Endeksi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 1990 yılından bu yana ülkeler düzeyinde yayımlanıyor. Kişi başına düşen gelir, doğumda beklenen yaşam süresi, okur-yazar ve okullaşma oranları dikkate alınarak hesaplanan İnsani Gelişme Endeksi, gelirin yanında eğitim ve sağlık verileriyle insani gelişmeyi ölçmeyi ve ülkeleri karşılaştırmayı amaçlıyor.

İnsani gelişme için yerel yönetimlerin ve mikro uygulamaların önemi artıyor
İnsani Gelişme Endeksi, yerel düzeyde insani gelişmenin yönlendirilmesini amaçlayan bir endeks. Yerelleşmenin giderek arttığı günümüzde, insani gelişmeye etki eden yerel politika araçları da çeşitlenmektedir. Bu araçların mikro ölçekte yerel yönetimler tarafından etkin kullanılması, başta merkezi yönetimler olmak üzere diğer paydaşlar tarafından da desteklenmesi yaşam kalitesini yükseltmektedir. İNGEV, günlük hayata etki yapabilecek yönetilebilir değişkenleri önemsemektedir.

İGE-İ 2017 Raporu ve Endeksi 186 ilçeyi kapsıyor
İGE-İ olarak adlandırılan İnsani Gelişme Endeksi – İlçeler raporu, büyükşehir sınırları içinde kalan bütün ilçelerle en yüksek nüfusa sahip 186 ilçeyi kapsıyor. 2016 yılı raporuna göre ise ilçe kapsamının daha da genişlediği gözlenmiştir.

Veri seti, ilçe düzeyinde insani gelişmeyi ölçen 65 değişken ve “gizli vatandaş çalışması”ndan oluşuyor
İlçe düzeyinde sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlere yönelik bileşenlerden oluşan İGE-İ; demografik yapı, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, sosyal içerme ve katılım, yönetişim, ekonomik kapasite, gelir ve tüketim durumu, çevre, altyapı ve ulaşım alanlarına ilişkin objektif göstergeleri içeriyor. Veriler aynı zamanda yerel yönetim faaliyet raporlarının detaylı incelenmesi ve merkezi istatistiklerden oluşuyor. 2017 raporunda ayrıca “gizli vatandaş” çalışması genişletilerek toplam 19 konuda “gizli vatandaş” olarak belediyelere başvurulmuş ve cevap verme düzeyleri de endekse dahil edilmiştir.

Sonuçlar dört ana bölgede gruplanarak aktarılıyor: Çok Yüksek İnsani Gelişme Bölgesi’nde 30 ilçe yer alıyor
İGE-İ Endeksi’nde ilçeler; Çok Yüksek İnsani Gelişme, Yüksek İnsani Gelişme, Orta İnsani Gelişme ve Düşük İnsani Gelişme olmak üzere 4 ana kümede toplanıyor. 2017 raporunda Çok Yüksek İnsani Gelişme bölgesinde 30 ilçe yer aldı. 18 ilçenin bu grupta yer aldığı 2016 raporuna göre de değişiklikler gözlenmiştir.

2017 Çok Yüksek İnsani Gelişme Bölgesi (Yeşil Bölge) kapsamındaki ilçeler şunlardır:

İSTANBUL BEŞİKTAŞ
İSTANBUL KADIKÖY
ANKARA ÇANKAYA
İSTANBUL ŞİŞLİ
BURSA NİLÜFER
ANTALYA MURATPAŞA
İZMİR KARŞIYAKA
ESKİŞEHİR TEPEBAŞI
İSTANBUL BAKIRKÖY
İSTANBUL MALTEPE
İSTANBUL ÜSKÜDAR
ANKARA YENİMAHALLE
İSTANBUL SARIYER
İZMİR KONAK
İSTANBUL ATAŞEHİR
İSTANBUL ÜMRANİYE
İSTANBUL BEYOĞLU
ESKİŞEHİR ODUNPAZARI
KOCAELİ İZMİT
İZMİR BORNOVA
İSTANBUL FATİH
İSTANBUL AVCILAR
İZMİR GAZİEMİR
İSTANBUL BEYLİKDÜZÜ
ANKARA KEÇİÖREN
İSTANBUL TUZLA
İZMİR BALÇOVA
İSTANBUL ÇEKMEKÖY
İSTANBUL BAŞAKŞEHİR
SAMSUN ATAKUM

Toplam İnsani Gelişme Endeksi’nin yanı sıra çalışmada 7 alt endeks de yer alıyor
Toplam sonuçları oluşturan İnsani Gelişme Endeksi’nin yanı sıra yerel yönetim faaliyetlerinin yönlendirilmesinde önem taşıyan 7 alt endeks de yayınlanıyor. Bunlar Yönetişim ve Saydamlık, Sosyal Kapsama, Ekonomik Durum, Eğitim, Sağlık, Sosyal Yaşam ve Çevresel Performans başlıkları altında toplanıyor.



Yorum Yazın