Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • İki buçuk yıl içerisinde internetten 60 bin içerik çıkarıldı.

İki buçuk yıl içerisinde internetten 60 bin içerik çıkarıldı.

2 Mart 2011 , Çarşamba 14:40
İki buçuk yıl içerisinde internetten 60 bin içerik çıkarıldı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ve Adli Bilişim Uzmanı Çığır İlbaş, Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde “İnternetin güvenli kullanımı” ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Kişi ve kurumlar hakkında internet üzerinden hakaret gibi zararlı içeriklerin arttığını belirten Şen sözlerine şöyle devam etti; “Sosyal ağlar başta olmak üzere çok sık rastlanan bu durumun kullanıcılar yararına çözülebilmesi için önlem aldık. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında 1 ay önce www.ihbarweb.org.tr adıyla ihbar hattı kuruldu. TİB, Emniyet Genel Müdürlüğü il merkezlerinden gelen kurumsal ihbarları web sitesi aracılığı ile değerlendirecek. Böylece dinamik internet ortamında kolluk kuvvetleriyle irtibatın daha hızlı olması sağlanarak, site engellemelerine varmadan birçok olay içerik çıkartmayla sonuçlandırılacak. Söz konusu sistem kullanıcıların zararlı içerikleri bildirecekleri bir mekanizma olacak.”

İhbar hattı sayesinde içerik şikayetlerinin bürokrasi sürecine takılmadan aynı gün içinde kendilerine ulaşacağını belirten Şen, en sık sorulan soruların “hakkımı ihlal eden içerik var, ne yapabilirim? Bu içeriği internete koyan kişi ile ilgili nasıl yasal işlem uygulayabilirim?” olduğunu söyledi. Hak ihlali olması durumunda ise izlenecek yol hakkında bilgi veren Şen “Hak ihlali varsa bu siteyi bulup içerik çıkartma talebinde bulunmanız gerekiyor. Bu mail ya da posta yoluyla da olabilir. Karşı taraf içeriği çıkartmıyorsa talebi internet sitesini barındıran içerik sağlayıcıya bu talebi göndermeniz gerekiyor. O da çıkartmıyorsa kendinizle ilgili ihlal edilen içeriği götürüp sulh ceza hakimine götürüp bunun doğru  olmadığını beyan ederek başvuru yapıyorsunuz. Mahkemenin verdiği kararı karşı tarafa tebliğ ediyorsunuz. Bu elektronik ortamda da noter kanalıyla olabilir. Eğer içeriği yine de çıkartmıyorsa hapis cezasına varan bir süreç var” şeklinde açıklamada bulundu. Süreç hakkında kamuoyunda şüpheler oluştuğunu belirten Şen, yaklaşık 2,5 yıldır bu süreci 60 bin defa işlettiklerini, yurt içi ve yurtdışı dahil olmak üzere %98 işlediğini belirtti. Osman Nihat Şen, ayrıca internetin büyük bir imkan olduğunu fakat aynı zamanda olumsuzlukların da yaşanabileceğini ifade etti.

 “Site kapatılması doğru bir şey değil”

 Lig TV’nin başvurusu üzerine blog sayfalarının kapatılması hakkında sorulan soruya cevap veren Şen, “ İnternet hayatın bir parçası. Hayatta geçerli olan hukuk kuralları internette de geçerlidir. Gerçek hayatta birisinin malzemesini aldığınızda bunun adı hırsızlıktır. İnternette bu içeriği alıp kullandığınızda bunu adı telif hakkı ihlalidir. Hırsızlığın gerçek hayatta nasıl cezası varsa, internette de telif hakkı ihlalinin cezası var. Cezaya maruz kalınmaması için içeriğin çıkartılması gerekir. Yani oradan Lig TV yayınları yapılıyorsa içeriğin çıkarılması gerekir. Bu hak ihlalidir. Belki başka yöntemler bulunması gerekir. İçerik çıkartılmasının sağlanması gerekir. Site kapatılması doğru bir şey değil. Ama o içeriğin kapatılması dolaylı olarak o sayfaların kapatılması demek” olduğunu belirtti.



Yorum Yazın