Sabancı Üniversitesi’nin Unilever ile birlikte yaptığı Toplumsal Duyarlılık projeleri ile birlikte oluşan Çöp(m)adam projesi dünya halkla ilişkiler sektörünün Oscar’ı sayılan Silver Anvil Award almaya layık görüldü.
2 yıl boyunca Türkiye’nin farklı bölgelerinde hayatları boyunca düzenli gelire sahip olmamış toplam 250 ev kadına istihdam sağlanıp, 20 ton atık ambalajın ekonomiye geri kazandırılan Çöp(m)adam Projesi, dünyanın ve ABD’nin en prestijli halkla ilişkiler organziasyonu olan PRSA (Public Relations Society of Amerika)’nın ‘Toplum İlişkileri’ kategorisinde ödül kazandı.
Unilever Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Ebru Şenel Erim, Silver Anvil Award’ı kazanmanın gururunu yaşadıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Unilever Türkiye olarak, değerli proje ortağımız Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri işbirliği ve Ünite İletişim’in stratejik danışmanlığında hayata geçirdiğimiz Çöp(m)adam projemizle ne kadar doğru yolda olduğumuz, bu saygın ödülle uluslar arası alanda tescil edilmiş oldu. Ödül sevincini proje ortaklarımızla paylaşırken, kendilerine değerli katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Çöp(m)adam kurucu proje ortakları Tara Hopkins ve Melih Özsöz, projenin ortaya çıkışını şöyle açıkladı; “Çöp(m)adam projesini yerel bir kalkınma projesi olarak tasarladık. Türkiye’De kadınların sadece dörtte biri çalışıyor ve okuma-yazma biliyor. Bunun yanı sıra türkiye’de kadınlar işgücü piyasasında maalesef yer alamıyor. Biz Çöp(m)adam projesiyle kadınlara ekonomik açıdan fırsat eşitliği tanınması, çevre bilincinin kadınlar arasında ve aracılığıyla yaygınlaştırılmasını amaçladık. Projenin iki yıllık geçmişinde, yoksulluk sınırında yaşayan 250 ev kadınına geçimlerini sağlayabilmek için fırsat tanındı, toplam 20 ton ambalaj ise geri dönüşüme kazandırıldı. Alanında lider bir şirket olarak hem toplumsal hem hayata katkıda bulunmak, hem de sürdürülebilirlik adına fark edilir bir değişim yaratmak gibi çok önemli bir misyonumuz var. Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan kadınların sadece %24’ü işgücü piyasası içerisinde yer alıyor. Basit bir hesapla her 4 kadından sadece bir tanesi işgücü piyasası içersinde yer alabilirken, 3 kadının ise düzenli geliri veya herhangi bir sosyal güvencesi bulunmuyor. Unilever olarak bu çarpıcı tablodan hareketle, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık projeleri ile bir araya gelerek Çöp(m)adam projesinin hayata geçirilmesine katkı sağladık ve Türk kadınlarının hayatında değişim yaratmayı başardık” dedi.