Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Gençlerin kalbine giden yol müzikten geçiyor!

Gençlerin kalbine giden yol müzikten geçiyor!

26 Haziran 2012 , Salı 11:32
Gençlerin kalbine giden yol müzikten geçiyor!

Youth Republic, Bigumigu İletişim Trendleri ve Marketing Türkiye dergisi tarafından hazırlanan “Gençlik Trendleri Raporları”nın ilki geçtiğimiz ay yayınlandı. “Gençlik ve Müzik Trendleri” adını taşıyan ilk trend raporu müzik sektöründe son dönemde yaşanan gelişmelere, trendlere ve Türk gençliğinin değişen müzik dinleme alışkanlıklarına ışık tutuyor.

Youth Republic, Bigumigu İletişim Trendleri ve Marketing Türkiye tarafından hayata geçirilen “Gençlik Trendleri Raporları” serisinin ilki geçtiğimiz ay yayınlandı. “Müzik”, “Kişisel Bakım”, “Oyun”, “Mobil”, “Eğlence” ve “Spor” gibi altı ayrı başlıkta hazırlanacak olan raporların ilki “Gençlik ve Müzik” adıyla yayınlandı.

“Gençlik ve Müzik Trendleri ” adını taşıyan ilk raporda “Müzik albümlerinin yeniden tanımlanması”, “Müzikte yeni tanıtım yöntemleri”, “Etkinlik ve konser trendleri”, “Sosyal medya ve müzik” gibi farklı başlıklarda dünyada hayata geçirilen farklı projeler detaylarıyla anlatılıyor.  Bunun yanı sıra Youth Republic bünyesindeki araştırma şirketi Youth Insight tarafından 340 lise, 319 üniversite ve 638 genç profesyonel olmak üzere toplam 1297 gençle yapılan araştırma ile de Türkiye’de yaşayan gençlerin müzik ve etkinlik konusundaki davranışları detaylı bir şekilde ortaya koyuluyor.

Türkiye’nin en büyük gençlik ajansı Youth Republic’in Ajans Başkanı Serhat Gürcü sektörle buluşan  “Gençlik ve Müzik” adlı araştırma raporuyla ilgili şunları söylüyor: “Müzik  insanları heyecanlandırıyor, onlara ilham veriyor fakat onları  bu kadar etkileyen ve hayatlarında yer eden müzik gittikçe değersizleşiyor. Gençler  artık bir konsere ya da  albüme para vermek istemiyor. Markaların kendilerine ulaşmak için müziği kullandıklarının farkındalar ve aslında bunu fiyatlıyorlar. Bu bazen marka için oldukça pahalı sonuçlar doğurabiliyor. Şahane konserler,  büyük dijital yatırımlar gençler eğlenirken biz pazarlama yöneticilerini derin düşüncelere sevk edebiliyor. Sorun tam da burada beliriyor. Markalar kendi hikâyelerini müzik aracılığıyla gençlere aktarmaya çalışırken nasıl farklılaşacaklar? Sektörün önde gelen 3 markası - Youth Republic ve Youth Insight, Bigumigu, Marketing Türkiye-  bu sorunun yanıtının peşine düştü.”

Yapılan araştırma müziğin gençlerin gündelik hayatının vazgeçilmez bir parçası olduğunu kanıtlarken bir yandan da markaların müzik ve etkinlikler yolu ile gençlerle kurduğu etkileşimi gözler önüne seriyor. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından birisi Türkiye’de özellikle gençler arasında cihaza kayıtlı müzik ve orijinal albüm dinleme devrinin kapandığı yönünde. Gençler müziği en çok internetteki müzik paylaşım sitelerinden dinliyor. Video paylaşım siteleri de en çok müzik dinlenilen yerler arasında ikinci sırada yer alıyor.

Müziğe en çok para harcayan üniversite öğrencilerinin müzik etkinliklerine aylık olarak ayırdıkları miktar yaz aylarında 150 TL’yi geçiyor

Özellikle büyük şehirlerde düzenlenen etkinlikler başta üniversite öğrencileri olmak üzere her yaştan gencin buluşma noktası. Gençler kendi şehirlerinde düzenlenen konser, festival gibi etkinliklere katılmayı sadece eğlence değil aynı zamanda sosyalleşme olanağı olarak görüyor ve buna bütçe ayırmaktan hiç çekinmiyor. Müziğe en çok para harcayan üniversite öğrencilerinin müzik etkinliklerine aylık olarak ayırdıkları miktar yaz aylarında 150 TL’yi geçiyor.

Müzik etkinliklerinde yer alan markalar, gençlerin yaklaşık 1/3’ünde o marka hakkında olumlu hisler bırakıyor

Başta lise öğrencileri olmak üzere, özellikle okuyan gençler, çalışan gençlere kıyasla bir etkinlikte gördüğü markayı kendine daha yakın hissediyor.

Türk gençliği müziği paylaşmayı seviyor!

Zamanlarının çoğunu sosyal paylaşım sitelerinde geçirdiğini bildiğimiz gençler, dinledikleri müzikleri sosyal paylaşım sitelerinde de paylaşıyorlar. Yeni nesil için müzik dinlemek artık “bireysel” bir aktivite değil. Onlar müzik dinlemeyi sevdiği kadar dinlediği müziği çevresiyle paylaşmayı da önemsiyor. Müzik paylaşım sitelerinden dinlenen müzikleri her 10 gencin 8’i çevresi ile paylaşıyor.

Gençler çevrelerindeki insanların beğendiği sanatçı/grup ya da şarkılara ekstra kulak kabartıyor

Bunun yanı sıra gençler çevrelerindeki insanların beğendiği sanatçı/grup ya da şarkılara ekstra kulak kabartıyor. Arkadaşlarının müzik paylaşım siteleri üzerinden paylaştıkları içerikleri de dinleme oranları %80’in üzerinde.

Bunun gibi gençlik ve müziğe dair pek çok çarpıcı sonuç Gençlik ve Müzik  Trendleri Raporunda sektörle buluşuyor.

Bigumigu İletişim Trendleri Kurucu Ortağı Yalçın Pembecioğlu ise görüşlerini şu şekilde dile getiriyor: “İnternet erişiminin ucuzlaması ve yaygınlaşması ile eskiden hayal olan birçok teknolojinin artık hayatımızın içinde olduğu bir dönem yaşıyoruz. Dijital bir dünyaya doğmuş olan gençler içinse değişim hep hayatlarının bir parçası, bu yüzden her türlü yeni teknoloji, uygulama ve yönteme çok hızlı bir şekilde uyum sağlayabiliyorlar. Gençlik Trendleri projesi, bu anlamda gençlere temas etmek isteyen markalar için büyük önem taşıyor.” Markalar, bu raporlar sayesinde gelişmekte olan platform ve uygulamaları gençlerle aynı anda keşfetme olanağını elde edebilecekler.

 Raporda başka hangi soruların yanıtlarını bulmak mümkün?

·         Gençlerin her geçen gün dijitalleşen yaşamlarında müzik dinleme alışkanlığı nereye doğru gidiyor?

·         Dünyada müzik albümlerinin hazırlanması ve tanıtımı konusunda hayata geçirilen yaratıcı projeler neler?

·         “Yeni nesil” müzik  etkinlikleri nasıl olacak?

·         Türk gençleri müziği hangi kanallardan dinliyor?

·         Müziğe ve etkinliklere ne kadar para harcıyorlar?

·         Gençler müziği hangi markalarla özdeşleştiriyor?

·         Müzikle ilgili bilgi ve haberleri nereden alıyorlar?

·         Mobil iletişim ve sosyal medya müzik dinleme alışkanlıklarını nasıl değiştirdi?

 



Yorum Yazın