Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Gazetecilik Geleceğini Arıyor

Gazetecilik Geleceğini Arıyor

7 Şubat 2018 , Çarşamba 10:50
Gazetecilik Geleceğini Arıyor

Marketing Türkiye Dergisi'nden Eylem Arslan'ın yazdığı habere göre; sürekli tartışılan, hedef alınan ve belki de en çok haksızlığa uğrayan mesleklerden biri gazetecilik. Peki Arslan'ın haberine göre gazetecileri nasıl bir gelecek bekliyor? Duayen gazeteciler mesleğin yeniden tanımlanması adına neler düşünüyor?

CNN Türk - Gündem Özel Programı Sunucusu Deniz Bayramoğlu; gazetecilik insanlık var oldukça devam edecek mesleklerden biri. Zaman ve zemin ne olursa olsun o zemine uygun bir gazetecilik muhakkak olacak. Reklam-haber ilişkisi iki yönlü ilerleyebilir; ya iyice reklamlaşmış haber ya da reklamdan tamamen soyutlanmış haber… İkisi bir arada da olabilir. Hangi yönde gideceğini şimdiden kestirmek çok güç. Gazetecinin reklamın bir unsuru haline gelmesi bence en temel sorun. Gazeteci kendisini reklamdan kalın çizgilerle ayırmalı.

Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi - Faruk Bildirici; Gazeteci eskiden de yalın gerçeği aktarmakla yükümlü bir meslek erbabıydı, şimdi de. Zamanın ruhu ne olursa olsun aslolan her daim gazetecilik çizgisini ısrarla sürdürmek, gerçeğe tapınmak olacak. Yeni mecralarda çalışanlar kadar geleneksel medyada çalışan gazeteciler de veri gazeteciliği konusunda yeteneklerini geliştirmek zorunda. Marka gazeteciliği gibi kavramları gazeteciliği zehirleyen yenilikler olarak görüyorum. Gazeteci markaların sözcüsü olamaz, olmamalı. Reklamcılık ile halkla ilişkiler meslekleri gazetecilikle iç içe geçmemeli.

Emeritus Prof. Dr. Haluk Şahin; Gazeteciliğin geleceğinde robotların önemli roller oynayacağı  21. yüzyılın başından beri tahmin ediliyordu. Öyle oldu ve gittikçe daha fazla öyle olacak: Artık bazı haberler robotlar tarafından toplanıyor, haber haline dönüştürülüyor ve yayına sokuluyor. Bir gazeteci gibi doğrudan yana karar vermesi mümkün olmayan muhabir ve editörlerin öteki robotlardan ne farkı olabilir ki? Özgür değiller, özerk değiller ve tabii özgün hiç değiller. Şu anda gazetecilik robot olmayı reddedenler için çok parlak bir alan olarak görünmüyor.

Prof. Dr. Sevda Alankuş; Herkes haberci olabilir ama gazeteci olamaz. Gazeteciliğin kamusal sorumlulukla ilgili yanını bir yana bırakırsanız, her haberciye gazeteci demek zorunda kalırsınız ki gündelik hayatımızdan biliyoruz bu böyle değil ve olmamalı da… Gazeteci artık haberin ABC’si olarak bilinenleri kamusal sorumlulukla yeniden tarfi ederken, binlerce veri arasından haberini doğru kılacak daha önemlisi bunları okumayı bilerek özel haber konusu yaratacak niteliklere sahip olmalı.

Teknoloji ve Trend Editörü - M. Serdal Kuzuloğlu; Her geçen gün bilgi yığınını ve kakofoniyi filtre eden profesyonel gözlere olan ihtiyaç artıyor. Dolayısıyla bu yeni araçları hakkıyla kullanan meslektaşlarımın önünün gayet açık olduğunu hatta bu mesleğin belki de altın çağına girdiğimizi düşünüyorum. Medyaya her kademeden uzman yetiştiren eğitim kurumlarının bir yıllık mezun sayısı dahi istihdam edilecek alanlara sahip değil. Yeni dönemde bu mesleği yapacaklar enerji, eğitim, teknoloji, sağlık, spor, yaşam, edebiyat; ne olursa olsun… Uzmanlaşması gerekecek.

Yazının devamına ve ayrıntılı haline Marketing Türkiye Dergisi'nin Şubat 2018 sayısından ulaşabilirsiniz!

Kaynak:

http://www.marketingturkiye.com.tr/

Marketing Türkiye Dergi:

http://www.marketingturkiye.com.tr/dergiler/gelecegin-yildiz-pazarlamacilari-marketing-turkiye-subat-2018-sayisinda/

 

 



Yorum Yazın