Gazete Tasarım Günleri’nin yedinci gününün ilk konuğu olan Sabah Gazetesi Görsel Yönetmeni Ömer Bahar, gazetenin kurum olarak değişiklik yapmayı okuyucu sayısını kaybetmemek için göze alamadığını belirtti. Bahar, “Gazetenin renginde azalma olduğunda tiraj düşüyor, renk artınca tiraj da artıyor. Bizim gazetede daha önce değişiklik yapmışlar tiraj 50 bin düşmüş” dedi. Sabah Gazetesi Görsel Yönetmeni, gazetenin görsel anlamda bazı değişikliklere ihtiyacı olduğunu belirterek bunları birden yapmanın tiraj kaybına neden olacağını sözlerine ekledi.
Sabah Gazetesi Görsel Yönetmeni Ömer Bahar, gazetedeki bazı tasarımcıları tablet alanına kaydıracaklarını dile getirerek yazılı basının beş on yıl içerisinde tükeneceğini kaydetti. Sadece bir iki gazetenin ayakta duracağını ifade eden Bahar, onların da analiz ağırlıklı gazeteler olacağını ve özel röportajlar yaparak ayakta durmaya çalışacaklarını anlattı. Gazetelerinde tasarımcıların bir kısmını tablete kaydıracaklarını vurgulayan Bahar, “Tabletle ilgili yenilikleri yakalayın, kendinize bunlar üzerinde bir yol haritası belirleyin. Tablet tasarımlarına ağırlık verin çünkü gelecek tablette” diyerek genç tasarımcılara tavsiyelerde bulundu. iPad’in tasarımcılar için büyük avantaj olduğunu belirten Bahar, hem çalışan için hem de okuyan için büyük bir avantaj sağladığını söyledi.
Eyüp Can; "Bir gazete, insanların duygularını etkileme işlevi görüyorsa sabah duası gibidir"
Gazete Tasarım Günleri’nde konuşan Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, bir gazetenin halkın duygularına hitap etmesi gerektiğini belirterek, “Bir gazete, insanların duygularını etkileme işlevi görüyorsa sabah duası gibidir” diye konuştu. Can, gazetede haberi ya da hikayeyi verirken çok fazla hassas davranılması gerektiğine dikkat çekerek, olayı çok fazla ajite etmenin veya aşağılayacak şekilde yansıtmanın doğru olmadığını aktardı.
Gazetelerin internetin ötesine geçebilmesi gerektiğini ifade eden Can, dünyanın dört bir yanından gelen bilgileri okura en iyi biçimde sunulabilmesi gerektiğini belirterek, "Gazeteleri bir adım öteye götürecek şey insanların zihinlerini etkileye bilmek. İnsanların hafızalarında neye dokunacağınızı hangi butona basacağınız bilmeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Eyüp Can, tasarımın geçmişte yaşadığı sıkıntıları anlatarak, “Türkiye’deki tasarımları beğenmiyorduk. Bu işin üzerine hakkıyla çalışan birkaç kişinin dışında kimse yoktu. Bizim Türkiye’de neden tasarımla ilgili yenilikler yapılmıyor” diye dertlendiklerini dile getirdi. Can, o günlerin çok gerilerde kaldığını ifade ederek, bugün Türkiye’de tasarımın hızla değiştiğini, teknolojinin gelişmesiyle de çok farklı boyutlara ulaşıldığını kaydetti. Konuşmasında teknolojinin getirdiği problemlere de yer veren Can, dijital medyanın yeni nesil üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsederek şöyle konuştu: ‘’Bugün çocuklar bambaşka bir dünya ile büyüyor. Yapılan araştırmalara göre bu dijital dünyada büyüyen çocuklarda odaklanma ve konsantre olma problemi sıkça yaşanıyor. İşte tasarımın önemi burada ortaya çıkıyor. Dijital nesle bir şeyler vereceksek insanların algılarının ve konsantrasyonlarını düşmüş olduğunu hatırlamamız lazım. Eğer bunu umursamaz isek çok sanatsal bir şey de yapsak karşılığını alamaya biliriz.”
Basılı gazetelerin geleceği konusundaki düşüncelerini geleceğin tasarımcılarıyla paylaşan Eyüp Can, gelecekte basılı gazetelerin yok olacağı söylentilerine inandığını söyledi. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, 2036 yılında Türkiye’de son basılı gazetenin basılacağı iddialarını gerçekçi bulmadığını söyleyen Can, “19. Yüzyılda pozitivistler bilim gelişecek, dinler anlamını yitirecek dediler. Bunun palavradan ibaret olduğu ortaya çıktı” ifadesini kullandı. Can, bunun aksine insanların dine yönelmeye başladığını belirterek aynı şekilde gazetelerinde 20–30 yıl sonra biteceği fikrinin de çürüyeceğini söyledi.