Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Dünyayı değiştiren internet yaşam tarzını da değiştirdi

Dünyayı değiştiren internet yaşam tarzını da değiştirdi

18 Kasım 2015 , Çarşamba 14:11
Dünyayı değiştiren internet yaşam tarzını da değiştirdi
Türkiye'nin araştırma şirketlerinden Akademetre Araştırma & Stratejik Planlama'nın gerçekleştirdiği "İnternet Alışkanlıkları" araştırması, Türkiye genelinde 15-30 yaş grubunda yer alan gençlerin internete ve mobil hayata yaklaşımlarını mercek altına alıyor. Akademetre'nin önceden hazırlanmış soru formuna bağlı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun ve Trabzon illerinde yüz yüze görüşmeler yoluyla gerçekleştirdiği araştırma, çarpıcı sonuçları açığa çıkarıyor.
 
Dijital cihazlar gençlerin statü göstergesi
Araştırmaya göre "İnsanlar sahip oldukları dijital cihazları ilgi çekmek ve sosyal statülerini göstermek için kullanıyorlar" görüşünü katılımcıların %67,7'si onaylıyor, %22'3'ü onaylamıyor. "Sahip olduğum dijital cihazları sadece işimle veya eğitimimle ilgili konularda ihtiyacım olduğunda kullanırım" yaklaşımına katılımcıların %59,3'ü katılıyor, %30,7'si katılmıyor. "Teknoloji cihazlarını kullanmayan kişilerin çağın gerisinde kaldığını düşünüyorum" görüşünü dile getiren katılımcılar ise %50 ile katılmayanlarla aynı oranda belirleniyor. 
 
Mobil cihazlar için nelerden vaçgeçebilirler
Araştırma kapsamında katılımcılara "Bilgisayar, laptop, tablet bilgisayar veya akıllı telefon gibi internet erişiminizi sağlayan cihazlarınızdan ayrı kalmamak için bir hafta boyunca hangi durumlardan vazgeçerdiniz" sorusu soruluyor ve ardından belirlenmiş durumlar yazılı olarak gösterilerek yanıtlar alınıyor.
 
Buna göre "Sevgilimle, eşimle görüşmekten, konuşmaktan vazgeçerim" diyen katılımcılar %10, vazgeçmeyenler %90, "Duş almaktan vazgeçerim" diyenler %11, vazgeçmeyenler %89, "Alışveriş yapmaktan vazgeçerim" diyenler %17,3 vazgeçmeyenler %82,7, "Çikolata, şeker ve tatlı gibi ürünleri tüketmekten vazgeçerim" diyenler %66,7, vazgeçmeyenler %33,3, "Çay, kahve, kola gibi içecekleri tüketmekten vazgeçerim" diyenler %35,3, vazgeçmeyenler %64,7, "Bir haftalık tatilimden, iznimden vazgeçerim" diyenler %39, vazgeçmeyenler %61 olarak belirleniyor.
 
İnternet her dört gençten birinin yaşam tarzı
Katılımcılara internete yakınlık dereceleri sorulduğunda "İnternet hakkında bilgi düzeyim geniştir" yanıtını verenler %57, "İnternet hayatımın her aşamasında var, yaşam tarzım" diyenler %24, "İnternet hakkında bilgi düzeyim az" diyenlerin ise %19 olduğu görülüyor. Düzenli olarak internet erişimi olanların oranı %85,7 iken, olmayanların oranının %14,3 olduğu da araştırma bulguları arasında yer alıyor. Araştırma, internetin her dört gençten birinin yaşam tarzı olarak vazgeçilmezliğini ortaya koyuyor. 
 
Gün içinde internetin kullanıldığı ilk anlar sorulduğunda katılımcıların %21,8'i sabah uyanınca/yataktan çıkmadan önce, %16,3'ü kahvaltıdan sonra, evden çıkmadan önce, %10,1'i akşam yemek yedikten sonra, %9,7'si işe/okula giderken, toplu taşımada/arabada, %8,9'u sabah yataktan çıktıktan sonra, %7,4'ü kahvaltı yaparken, %7,4'ü yatmadan hemen önce, %7'si akşam işten/okuldan geldikten sonra, yemekten önce yanıtlarını veriyor. 
 
Sosyal medya yatakta, banyoda, trafikte...
Son bir ay içinde internetle ilgili olarak hangi davranışı gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri sorulduğunda ise "Mobil cihazı yatak odasında kullananlar" %69,3, kullanmayanlar %30,7, "Atılan mesajlara, tweetlere veya arkadaşlık tekliflerine geç cevap veren ya da vermeyenler" %53, anında cevap verenler %47, "Başkalarıyla birlikteyken mesaj ya da yazı yazanlar" %52,3, mesaj göndermeyenler %47,7, "Mesaj ya da yazı yazarken çevrede olup bitene veya sohbete karşı ilgisini kaybedenler" %42,7, ilgisini kaybetmeyenler %57,3, "Mobil cihazı tuvalette, banyoda kullananlar" %39,7, kullanmayanlar %60'3, "Sosyal ağlarda tanımadıkları insanlarla arkadaşlık kurmaya çalışanlar" %33,7, kurmayanlar %66,3, "Toplu taşıma araçları veya mağazalar gibi halka açık alanlarda telefonla yüksek sesle konuşanlar" %29,3, konuşmayanlar %70,7, "Araç kullanırken dijital cihazlarla mesaj veya yazı yazanlar" %22, dijital cihaz kullanmayanlar %78 olarak belirleniyor.  
 


Yorum Yazın