Deprem bölgesindeki kadın üreticilerden
100’üncü yıl dayanışma paketi
Kahramanmaraş’ta, büyük deprem felaketi sonrasında memleketini terk etmeyen ve tüm zorluklara rağmen çalışmayı sürdüren Kahramanmaraş Mutlu Besin Kooperatifi, Cumhuriyet'in 100. yılına özel dayanışma paketlerini satışa sundu. Bölgede yaşayan ve geçimini sağlamaya çalışan 25 kadın üreticinin, kendi emekleri ile hazırladığı yöresel erişte ve cennet hurması kurusundan oluşan paketler için @mutlubesinkoop instagram hesabı üzerinden sipariş verilebiliyor.
Türkiye’de 6 Şubat Depremleri ile en fazla kayıpların yaşandığı illerden biri olan Kahramanmaraş, yaralarını sarmak, üretmek ve tekrar ayağa kalkmak için var gücüyle çalışmaya devam ediyor. Bölgenin ilk ve en önemli kadın kooperatiflerinden Kahramanmaraş Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Cennet Polat’ın önderliğinde, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı sebebiyle 1000 adet dayanıma paketi hazırlayarak satışa sundu. 1 kg yöresel erişte ve ½ kg cennet hurması kurusundan oluşan paketler, kooperatif bünyesindeki 25 kişilik kadın üreticilerin kendi emekleri ile hazırlandı.
Kadın desteğini yaygınlaştırmak için gönüllü ağı kuruldu
Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, dayanışma paketlerinin yanı sıra ayrıca Türkiye'de bir başka ilki başlatarak kooperatif dışından kişilerin de katılabileceği bir gönüllü ağını hayata geçirdi. Gönüllü ağı dünya geneline açık bir whatsapp grubu ile bir araya gelen kişilerden oluşuyor. Ekibin İsviçre, Fransa, Almanya ve KKTC’den de gönüllü üyesi bulunuyor. İlk etapta şu anda yurtiçi ve yurtdışından 33 kişiye ulaşan gönüllü ağının, kooperatifi destekleyen bir kitlesel pazarlama alanı görevini sürdürmesi hedefleniyor. Bu ağın kooperatifi desteklerken tüm deprem bölgesini desteklemek için de önemli bir araç haline gelmesi planlanıyor.
Kurucu Cennet Polat’ın çabalarıyla devam ediyor
2021 yılında faaliyete başlayan MutluBesinKoop, tamamen kadınların öncülüğünde kurulan Kahramanmaraş'ın ilk tarım kooperatifi olma özelliği taşıyor. Kurucu Cennet Polat, okuduğu kitaplar ve izlediği tüm videolardan ilham alarak kooperatifi kendi başına kuruyor ve hayalini gerçekleştiriyor. İlk olarak mantar kurusu ile piyasaya ürün sağlayan kooperatif, büyük beğeni topluyor ve ikinci ürün olarak Kahramanmaraş'ın yöresel cips tarhanasını ele alıyor. Bu ürünü geleneksel yöntemlerin dışında inovasyonla buluşturarak "sumak ekşili cips tarhana" olarak piyasaya süren Cennet Polat, kooperatif kadınlarının gelirlerine de destek oluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) de destek verdiği bir AB projesinde yer alan MutluBesinKoop’un kurucusu Cennet Polat, bir Cumhuriyet Kadını olarak, kadınların mücadelesini anlatmak ve özellikle kız çocuklarının eğitim hayatlarına devam edebilmesine destek olmak için çalışmaya devam ediyor.