Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Betûl Mardin önderliğinde "Hiç mi vicdanın sızlamadı?" semineri gerçekleştirildi

Betûl Mardin önderliğinde "Hiç mi vicdanın sızlamadı?" semineri gerçekleştirildi

12 Aralık 2011 , Pazartesi 16:50
Betûl Mardin önderliğinde "Hiç mi vicdanın sızlamadı?" semineri gerçekleştirildi

Şiddet, trafik terörü, namus cinayetleri ve  aile içi şiddet gibi konulardaki haberlere toplumun duyarsızlığının nedenlerini irdelemek ve farkındalık yaratmak amacıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri, Betûl Mardin’in önderliğinde Bilgi Üniversitesi Santral kampüsünde “Hiç mi Vicdanın Sızlamadı?” başlıklı bir Seminer düzenledi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi 4. Sınıf Halkla İlişkiler bölümü öğrencilerinin düzenlediği “Hiç mi Vicdanın Sızlamadı?” başlığı ile toplumda giderek artan şiddet ve şiddete karşı giderek azalan duyarlılığa dikkat çeken seminerde akademisyenler, sanatçılar ve politikacılar önce sorunu tanımlayıp sonra çözüm aradılar.

Betûl Mardin önderliğinde düzenlenen Seminer’de sinemanın önemli isimlerinden Yavuz Turgul, usta yazarlardan Ayşe Kulin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan görüşlerini paylaştı.

Seminerinin açılış Konuşmasını Betûl Mardin yaparken kapanış değerlendirmesini Prof. Dr Özcan Köknel gerçekleştirdi.

Düzenlenen seminerde Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mete Tunçay, “Araştırmalara göre cezaların artması suç oranlarını azaltmıyor. Vicdan ve şuur önemli iki kavram, fakat bu sorunların nasihat ile çözülebileceğine inanmıyorum. Kadına karşı şiddetin başarısız cinsel ilişki ile ilgisi araştırılmalı” dedi.

Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arus Yumul, şiddet ve vicdan arasındaki ilişkinin tarih, sosyoloji bilim dalları bakış açılarıyla tartışırken namusun, kadın sadakati ve bekareti üzerinden tanımlandıgını, cinayetlerin toplum ve aile tarafından onaylandığını ve bu tür cinayetlerin aile statüsünü korumak adına yapıldıgından bahsetti ve “namus cinayetleri vicdan tutulmasıdır” dedi.

Trafik Eğitim Araştırma Daire Başkan Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Amiri Abdullah Alper Durmuş,  insanların trafik kurallarının kendisi hariç herkese uygulanmasını istediğini, trafik terörünün kamuoyu desteğiyle azalabileceğini ve trafikte yapılan hataların sadece sürücüye değil yakın çevresinede zararlar verdiğini resmi rakamlarla anlattı. 

Yazar Ayşe Böhürler, aile içi şiddete dair yaptırımların tarihinin ancak 20 yıla dayandığını, kadın cinayetlerinin ve katillerinin ayrıntılı anatomisinin çıkartılması gerektiğini ve emniyet ile hukuk kadrolarında daha fazla kadının yer alması gerektiğini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Parlamento olarak bütün partilerin kadına şiddet konusunda ortak hareket ettiklerini ve yasaları muhalefet olmaksızın geçirdiklerini söyledi. Ayrıca topyekün bir mücadele gerçekleştirdiklerini, sığınma evlerini yeniden yapılandırdıklarını ve koruma, önleme konusunda hukuk mekanizmasının yanında görevlilerin bireysel insiyatiflerinin de çok önemli olduğunu vurguladı.

Seminerin ilk bölümüne verilen aranın ardından ikinci bölüm CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan’ın konuşmasıyla başladı. Tarhan konuşmasında, Türkiye’nin kadın erkek eşitliği konusundaki performansının zayıf olduğunu, kadınına ya kutsal bir kimlik verildiğine ya da erkeği kışkırtan bir ‘şey’ olarak algılandığını söyledi. Kadın milletvekillerinin kadına şiddet konusuna daha fazla eğilmeleri gerektiğini ve nefret söylemlerine de yaptırım getirilmesi gerektiğini belirtti.

Yazar Ayşe Kulin vicdan tek başına çok anlamlı olmasa da, bazen vicdan devreye girdiğinde  bir kişi içinde olsa adalet sağlanabilir söylemiyle romanlarındaki araştırma ve gerçek olaylardan alıntıları ile görüşlerini belirtti.

Yönetmen Yavuz Turgul, "Disipline edilmiş bilgiden kuşku duyalım, bilgi ve akıl vicdanı bir kenara koyabilir, erkekle kadın birdir, birlikte keşfederek yürümelidir ve burada aşk bizi vicdanlı olmaya götürebilir" dedi.

Son olarakta Prof. Dr Özcan Köknel söz alarak, şiddetin dilinden bahsetti. Köknel,  iletişimi bozuk bir toplum olduğumuzu, ayrıca şiddetin aile içinde üretildiğine değindi. ‘İnsan yerine konmak’ vurgusunun çok önemli olduğunu, herkesin insan hakları beyannamesinin tekrar okunması gerektiğinin altını çizdi.

Seminerler ile ilgili degerlendirmede bulunan Betûl Mardin: “Toplumumuzun içerisinde bulunduğu şiddet, namus cinayetleri, trafik terörü gibi konular nedeniyle, vicdan bugün herkes için çok önemli bir konu haline geldi, bugün gerçekleştirdiğimiz seminere bu yoğun katılım ve konuşmacıların paylaştıkları fikirlerden bu çok rahat anlaşılıyor” dedi.
 


Medya
GALERİ

Yorum Yazın