Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • “Bagajımda Ne Var?” araştırmasından ilginç sonuçlar

“Bagajımda Ne Var?” araştırmasından ilginç sonuçlar

1 Temmuz 2013 , Pazartesi 18:04
“Bagajımda Ne Var?” araştırmasından ilginç sonuçlar
Shell’in Türkiye’deki araç sahiplerinin tasarruf alışkanlıklarını tespit etmek amacıyla Focus Grup Research&Consultancy’ye yaptırdığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Yakıt tasarrufu için önem taşıyan ‘bagajda gereksiz yük taşımamak’ tavsiyesi kapsamında, otomobil sahiplerine bagajda taşıdıkları eşyalar soruldu. Araştırmaya göre bagajda en çok yer alan eşyalar listesinde ilk sıralarda bulundurulması zorunlu eşyalar yer alıyor. İlk üç sırada yedek lastik (yüzde 80.9), yangın tüpü (yüzde 68.9) ve trafik seti (yüzde 68.6) var. Zorunlu eşyaların dışında bagajda en çok yer alan eşya spor çantası (yüzde 21) oldu. Ardından yedek ayakkabı (yüzde 16.6), güzellik/bakım seti (yüzde 11.2), piknik mangalı (yüzde 9.1), yiyecek içecek çeşitleri (yüzde 8.2), çocuk koltuğu ve eşyaları (yüzde 6), kamp çadırı (yüzde 2.4) geliyor.
 
Olta ve nargile takımı da var
Bagajlarda bunların dışındaki eşyalar yüzde 5.5’luk bölümü oluşturuyor ve bu kategoride şu eşyalar yer alıyor:
 
“Olta, nargile takımı, bilgisayar, battaniye, hırka, çorap, minder, mont, takoz, pompa, kitap, ses sistemi, halı, kilim, kova, bidon, elektrik malzemeleri, müzik kabini, çeki halatı, bavul, çanta, temizlik malzemeleri, branda, kıyafet.”
 
Bagajda kadın-erkek farkı
Bagajlarda yer alan eşyalar, sürücünün cinsiyetine göre farklılaşıyor. Kadınların yangın tüpü, yedek ayakkabı/ayakkabılar, güzellik bakım seti, bebek-çocuk koltuğu/eşyaları bulundurma oranları, erkeklere göre daha fazla. Erkekler ise kadınlara oranla bagajlarında tamir seti gibi çeşitli araç-gereçleri ve piknik mangalını daha fazla bulunduruyor.
 
Bölgesel farklılıklar da bagaja yansıyor
Eşya tercihleri bölgelere göre değerlendirildiğinde de ilgi çekici farklılıklar ortaya çıkıyor. Güzellik bakım seti bulundurma oranı en yüksek şehir Ankara (yüzde 18.9) oldu. Ankara, yüzde 15.4 oranıyla piknik mangalının da en çok bulunduğu şehir. Mangalda Ankara’yı Antalya ve Trabzon izliyor. Bagajda yiyecek içecek çeşitlerinin (yüzde 15.3) ve kamp çadırının (yüzde 4.2) en çok bulunduğu şehir Antalya, spor çantası ve aletlerinin en fazla bulunduğu şehir Diyarbakır (yüzde 27.5) olarak belirlendi.
 
Yedek ayakkabının en az Diyarbakır’da, güzellik bakım setinin ise en az Antalya’da olduğu görülüyor. Yedek lastik bulundurma oranları en çok Ankara, İzmir ve Trabzon’da, en az Diyarbakır ilinde olarak göze çarpıyor. Yangın tüpü bulundurma oranı en çok Ankara ve Trabzon illerinde, en az Diyarbakır’da görülüyor. Trabzon’da trafik seti/reflektör bulundurma oranı diğer illere göre daha fazla.
 
Bagajda eşya sayısı ortalama 4.4
Araştırmaya katılanların bagajlarında bulundurduğu eşya sayısı ortalama 4.4 olarak belirlendi. Sürücülerin büyük çoğunluğu bagajındaki gereksiz eşyaları haftada bir kere (yüzde 31.9) veya daha sık (yüzde 40.3) kontrol ediyor. Haftada bir kereden daha fazla kontrol edenler arasında Antalya ve İzmir, haftada bir kere kontrol edenler arasında ise Diyarbakır öne çıkıyor.
 
Araştırmaya katılanların yüzde 57.8’i eşyaların bagajda ortalama iki gün kaldığını belirtiyor. Erkeklerin yüzde 13.9’u eşyaların bagajda 6 aydan fazla kaldığını belirtirken, kadınlarda bu oran yüzde 7.2 ile sınırlı kalıyor. Eşyaların ortalama iki gün bagajda kaldığı şehirler içinde Antalya öne çıkıyor. Eşyaların 6 aydan fazla kaldığı şehirler sıralamasında ise ilk sırada Trabzon yer alıyor.


Yorum Yazın