Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Avrupa İletişim Takibi Araştırması sonuçları belli oldu

Avrupa İletişim Takibi Araştırması sonuçları belli oldu

30 Temmuz 2010 , Cuma 13:19
Avrupa İletişim Takibi Araştırması sonuçları belli oldu

Avrupa Halkla İlişkiler Eğitim ve Araştırma Derneği (EUPRERA) ve Avrupa İletişim Yöneticileri Derneği (EACD) yıllık Avrupa İletişim Takibi Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. “Communication Director” dergisi ortaklığı ile bu yıl 4. Düzenlenen araştırmaya, medya takip şirketi Infopaq ile dünyanın en büyük 2. Bağımsız halka ilişkiler danışmanlık şirketi Grayling sponsor oldu. 46 ülke ve 1955 profesyonelin katıldığı araştırma, şimdiye kadar dünya çapında halkla ilişkiler ve iletişim yönetimi alanında düzenlenen en kapsamlı araştırma özeliğine sahip. Araştırmanın lideri Alman Prof. Dr. Ansgar Zerfass yaparken, 11 ülkenin çeşitli üniversitelerinden profesörler de katılımcı oldu. Araştırmada ortaya çıkan önemli maddeler şu şekildedir,

  • Ekonomik durgunluğun etkisi: Katılımcıların %72’si, ekonomik durgunluk sürecinde şirket içi iletişimin önem kazandığını belirtirken, bunların %22’si kaynaklarını güçlendirdiğini, %37’sinin ise kaybettiği belirlendi. Sonuç olarak, iletişim aktivitelerinin, temelde firmalar için imaj ve itibar yaratmak yerine onları iş süreçlerini kolaylaştırmaya kanalize etme odaklı olması, bütçe gelişimine olumlu etki ediyor.
  • İş tatmini: Avrupa’daki iletişimcilerin %69’u genel olarak işlerinden memnun. İşinden en memnun olanlar, %75 ile Doğu Avrupalılar, en az memnun olanlar ise %57 ile Güney Avrupalılar. Sektörde farklılaşan görevler içermesi bakımından ilgi çekici olduğu ve iş güvenşliği, ücretler ve kariyer fırsatları bakımından kısıtlı olduğu belirlendi.
  • Yöneticilik stilleri: İletişim profesyonellerinin uyguladığı kapsayıcı liderlik stilinin, etkileşimsel ve dönüşümsel liderlik stili uygulayacılarına göre daha etkili olduğu da edinilen bilgiler arasında. Kapsayıcı liderlik stili; üst düzey yöneticilerin çalışanlarının idealleri ve vizyonlarını gözetmesi ya da zorlukları tayin ederek grup içinde ortak karar alımını teşvik etmesi şeklinde yürütülmektedir.
  • Mükemmelliğin göstergeleri: katılımcılara göre, temel paydaşlarla iyi ilişkiler kurabilmek, insanları harekete geçirebilmek ve yönetim sürecinde aktif olabilmek, başarılı bir iletişim departmanı çalışanın mutlaka sahip olması gereken 3 temel unsur.
  • Disiplin ve kanalların gelişimi: Kurumsal iletişim, pazarlama ve marka iletişiminin takip ettiği bir bölüm olarak önemli bir uygulamadır. Online iletişim, internet üzerinden yürütülen medya ilişkileri ve sosyal medyanın önemi 2009’dan bu yana düzenli olarak artıyor.
  • Sosyal medya: Avrupalı uzmanların %45’i online toplulukların günümüzde halkla ilişkiler için çok önemli bir kanal olduğunu düşünüyor. Bunun %26’sı Twitter’ın, %17’si de Wikipedia benzeri Wiki sitelerinin önemine inanıyor. Gelecek, başta online video platformları olmak üzere her türlü sosyal medya platformu için çok parlak olacak.
  • Gelecek tahminlerinin güvenilirliği: Bu araştırma ile birlikte tarihte ilk defa, geçmiş yıllarda yapılmış anketlerin gelecek tahminlerini bu yılın sonuçları ile karşılaştırma amaçlı analizler yapıldı. Çıkan sonuçlara göre iletişim profesyonelleri iletişim kanalları ve yöntemlerinin gelişimi konusunda abartılı tahminler yapma eğilimindeler. Örneğin basılı mecralardaki gazetecilerle medya ilişkilerinin 2007 – 2010 yılları arasında %9.5 azalması beklenirken, %5.2 oranında arttı. Ayrıca sosyal medyanın öneminin %41.1 artması beklenirken, sadece %15.2 oranında arttı.

araştırma 2010 yılının bahar aylarında toplanan verilerin empatik sosyal metodları ve istatistiksel hesaplamalar kullanılarak analiz edilmesi sonucu oluşturuldu. Araştırmada güç ve mükemmelliğin etkenleri, sosyal medyanın etkileri, yönetim stilleri, iş  memnuniyeti ve ücretler gibi konular da tartışılıyor.



Yorum Yazın