“Communication Director" dergisi ortalığı ve medya takip şirketi Infopaq ile dünyanın en büyük ikinci bağımsız halkla ilişkiler danışmanlığı şirketi Grayling sponsorluklarıyla bu yıl 4.'sü düzenlenen araştırma, Avrupa Halkla İlişkiler Eğitim ve Araştırma Derneği (EUPRERA) ve Avrupa İletişim Yöneticileri Derneği (EACD) tarafından açıklandı. Avrupa İletişim Takibi Araştırması, 46 ülkeden 1955 profesyonel katılımcının katılımıyla dünya çapında halkla ilişkiler ve iletişim yönetimi alanında düzenlenen en kapsamlı araştırma olma özelliğine sahip.
Araştırmada Alman Prof. Dr. Ansgar Zerfass liderliğinde 11 ülkeden çeşitli profesörlerin çalışmalarında gerçekleştirildi. Araştırmada çıkan sonuçlara göre iletişim yönetimindeki trendleri takip etmekle beraber, global durgunluk ve medya krizi iletişim departmanları ve ajanslar üzerindeki etkisini arttırıyor.
Araştırmada öne çıkan sonuçlar ise şöyle;
- Ekonomik durgunluğun etkisi; Katılımcıların %72'si, ekonomik durgunluk sürecinde şirket içi iletişimin önem kazandığını bildirdi. Ancak, bunlardan sadece %22'sinin kaynaklarını güçlendirebildiği, %37'sinin ise kaybettiği belirlendi. Araştırma şunu kanıtlıyor ki; iletişim aktivitelerinin, temelde firmalar için imaj ve itibar yaratmak yerine onları iş süreçlerini kolaylaştırmaya kanalize etme odaklı olması, bütçe gelişimine olumlu etki ediyor.
- Avrupa'daki iletişim profesyonellerinin %69'u genel anlamda işlerinden memnun. Buna göre %75 oran ile Doğu Avrupalılar işlerinden en memnun olanlar olurken %57 ile işlerinden en az memnun olanlar Güney Avrupalılar oldu. Halkla ilişkiler sektörünün ilgi çekici olduğu ancak iş güvenliği, ücretler ve kariyer bakımından kısıtlı olduğu belirlendi.
- Yöneticilik stilleri; iletişim profesyonellerinin kullandığı kapsayıcı liderlik stili etkili olduğu görüldü. kapsayıcı liderlik stili; üst düzey yöneticilerin çalışanlarının idealleri ve vizyonlarını gözetmesi ya da zorlukları tayin ederek grup içinde ortak karar alımını teşvik etmesi şeklinde yürütülmesidir.
- Mükemmelliğin göstergeleri; araştırmaya göre başarılı bir iletişim departmanı çalışanının mutlaka sahip olması gereken 3 temel unsur; temel paydaşlarla iyi ilişkiler kurabilmek, insanları harekete geçirmek ve yönetim sürecinde aktif olmak.
- Disiplin ve kanalların gelişimi; en önemli uygulama alanları ise kurumsal iletişim, online iletişim, internet üzerinden yürütülen medya ilişkileri ve sosyal medya olarak belirlendi.
- Sosyal medya; Avrupalı uzmanların %45’i sosyal medyanın halka ilişkiler için önemli bir kanal olduğunu düşünüyor. Bu oranın %26’sı Twitter’ın %17’si ise Wikipedia benzeri sitelerin önemine inanıyor. Gelecek için sosyal medyanın önemi vurgulanırken, çok az sayıda şirket bu alanda çalışmalara başlamış.
- Gelecek tahminlerinin güvenilirliği; basılı mecralardaki gazetecilerle medya ilişkilerinin 2007 ve 2010 yılları arasında %9,5 azalması beklenirken, %5,2 oranında arttı. Sosyal medyanın önemi %41,4 artması beklenirken, sadece %15,2 oranında arttı. Buna rağmen daha esnek ve interaktif olan iletişim çevrelerine olan yönelim gözle görülür derecede önem kazandı.