Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Atıf Ünaldı; "Dijitalde markalar çok çalışıp az verim alıyorlar"

19 Kasım 2013 , Salı 13:32
Atıf Ünaldı; "Dijitalde markalar çok çalışıp az verim alıyorlar"
İnternet Stratejisti Atıf Ünaldı ile teknoloji üzerine özel bir röportaj gerçekleştirdik. 
 
Atıf Ünaldı; "Yakında internetteki içeriğin büyük kısmının video olacağını göreceğiz"
 
Kendinizden bahseder misiniz? Atıf Ünaldı kimdir?
Atıf Ünaldı bir danışmandır, eğitmendir. Farklı projelerde özellikle eticaret, televizyon teknolojileri, medya ve e-iş konularında danışmanlık yapar. Aynı zamanda Marmara Üniversitesinde öğretim görevlisidir. Aynı zamanda IPTV derneği genel başkanıdır. 
 
IPTV nedir? Türkiye'de yeterince biliniyor mu?
Yeterince bilinmiyor. Aslında Türkiye'de diğer konularda olan problemlerden biri mevcut. Literatür bilinmiyor, birçok noktada bakış açısı hataları var. Mesela internet televizyonları kendilerini IPTV sanıyorlar. Bazı connected tv uygulamaları Kendilerini OTT olarak tanımlıyorlar. Ancak bu konuda insanları bilgilendirmek gerek derneğin gerekse benim kişisel misyonum.
 
Teknolojide neler oluyor? Son gelişmeler neler?
Malum internet orataya çıktıktan sonra dünya bu yeni teknolojiye ayak uydurmaya çalıştı. Şu an öncelikli nokta bu. Bu nedenle bir süre teknolojide şaşırtıcı bir gelişme beklemiyoruz. Şu an en önemli konu güvenlik. İnternet teknolojileri çoğunlukla safiyane bir şekilde çalışıyordu. Ancak işin içine ticaret girince saflık ortadan kalktı. Bu nedenle honey pod'ları ortadan kaldırmak amacı ile decentrelisation yani merkezi sistemden kurtulmak en çok konuşulan konulardan biri. Tabii yıllardır bahsettiğimiz tüketici elektroniği pazarı hızla büyüyor. Saatler, gözlükler derken, kıyafetler, giyilebilen ve görünmez teknolojiler en yeni trendler. Video ise internetin en önemli kısmı olmaya devam ediyor. Yakında internetteki içeriğin büyük kısmının video olacağını göreceğiz.
 
Dijital bir dönemdeyiz. Ne düşünüyorsunuz? Türkiye yeterince aktif mi?
1991 yılında internet dediğimizde, Türkiye bunu algılamakta gecikti. Aynı şey şu an IPTV ve teknolojinin doğru kullanımı konusunda geçerli. Eğer bir operatörün genel müdürü hala interneti sanal alem olarak nitelendiriyorsa, Türkiye teknolojiyi kullanmakta değil ama anlamakta son derece geridedir. Zaten anlamadığınız zaman yanlış kullanır size sorun çıkarak durumlara kısa zamanda gelirsiniz.
 
Atıf Ünaldı; "Gelecekte itibar ve güvenlik konularında kimseye güvenemez hale geleceğiz"
 
Gelecekte ne gibi gelişmeler olacak?
Önümüzdeki en önemli konu yeni teknolojilere ve çıkacak yeni cihazlara ayak uydurma konusunda göstereceğimiz yetenek. Bu konuda ben de bir ileri teknoloji anlama kursu hazırladım. Burada gelecek on yıl çıkacak cihazlara ayak uydurmak, yeni yapay zeka algoritmalarını anlamak, siyasetten sanata kadar her alandaki teknolojik gelişmeleri anlamak konusunda bir rehberlik yapıyoruz. İkinci önemli konu kişisel itibar ve güvenlik. Bu konularda yöneticileri kendi itibar ve güvenliklerini koruma konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Zira gelecekte itibar ve güvenlik konularında kimseye güvenemez hale geleceğiz.
 
İletişim ve teknoloji arasında nasıl bir bağlantı var?
İletişim teknoloji dalgasının en önde duran domino taşı.  Teknolojideki paradigma değişikliği ilk olarak iletişime uğradı. Zaten iletişimin artması insanlığı zeki yapıyor ve bu teknoloji ile sağlanıyor.
 
Sosyal medyayı doğru kullanıyor muyuz?
Varmaya çalıştığımız noktaya bakar. İnsanoğlu ne yazık ki hala deneme yanılma yöntemi ile öğreniyor. Bu nedenle sosyal medyanın kullanımında da büyük hataları yaparak öğreniyor. Ancak daha önce bahsettiğim gibi itibar gelecek on yılın önemli konularından birisi olacak ve bu konuda sosyal medyada hata yapmamak çok önemli. Eğitim alanlarımdan biri de sosyal medyada itibarı korumak. 
 
Atıf Ünaldı; "Dijitalde markalar çok çalışıp az verim alıyorlar"
 
Markalar dijital dünyaya ne kadar adapte olabildi? Neler yapmalılar?
Twitterın lansmanından tam altı ay sonra bir enstitüde markaların pazarlama müdürlerine twitter eğitimi vermiştim.O dönemde pazarlamayı çok iyi bilen markalar bile şaşkındılar. Sonra toparladılar ve bu sefer de her yeri her alanı doldurmaya çalıştılar. Ancak görüyoruz ki bu da gereksiz bir enerji kaybı. Yani dijitalde markalar çok çalışıp az verim alıyorlar. Çünkü stratejileri yok. Bu nedenle de hepsinin optimize edilmesi gerekiyor. Stratejinin olmamasının en önemli sonuçlarından biri de amacın netleştirilememesi.
 
Önerileriniz ve eklemek istedikleriniz.
Teşekkür ederim. :)
Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Yorum Yazın