Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Arçelik 10’uncu Sürdürülebilirlik Raporunu Açıkladı

Arçelik 10’uncu Sürdürülebilirlik Raporunu Açıkladı

4 Haziran 2018 , Pazartesi 12:47
Arçelik 10’uncu Sürdürülebilirlik Raporunu Açıkladı

10’uncu Sürdürülebilirlik Raporunu yayınlayan Arçelik, döngüsel ekonominin önemli bir parçası olan geri dönüşüm ve kaynak verimliliği konusunda öncü projelere imza attı.Şirket, geliştirdiği patentli teknolojisi sayesinde 12 milyon PET şişeyi geri dönüştürerek çamaşır makinesi kazanı üretiminde kullandı.Kullanım ömrünü doldurmuş eski ürünlere ikinci bir hayat veren Arçelik, kendi geri dönüşüm tesislerinden elde ettiği plastiklerle ürettiği elektrik süpürgesiyle de Avrupa’da bu alanda önemli bir ödüle layık görüldü. Şirket böylece çevreyi tehdit eden atıkların azaltılmasını ve yeniden ekonomiye kazandırılmalarını sağlıyor.

Sürdürülebilirlik alanında küresel başarılara imza atan Arçelik, enerji ve su verimliliğinden, sorumlu üretim ve tüketime, atık yönetiminden geri dönüşüme tüm operasyonlarında kaynak verimliliğine odaklanıyor. 10’uncu Sürdürülebilirlik Raporunu yayınlayan Arçelik, Türkiye, Romanya, Rusya ve Çin operasyonlarında ürün başına su çekimini, temel yıl olarak belirlediği 2012’ye göre %36 oranında azalttı, 2020 hedefini yüzde 38’e yükseltti. Yine Türkiye, Romanya, Rusya ve Çin operasyonlarında ürün başına enerji tüketimini ise, 2010 yılından bu yana %40,7 oranında azalttı. Hedef, 2020 yılına kadar ürün başına enerji tüketimini yüzde 45 oranında azaltmak.

PET Şişeden Çamaşır Makinesi Kazanı
Dünyanın geleceği için doğal kaynakları korumaya öncelik veren Arçelik, geliştirdiği inovatif teknolojilerle çevreyi tehdit eden atıklar konusunda da önemli gelişmeler sağlıyor. Çamaşır makinelerinin kazanlarındaki plastiklerin içerisinde geri dönüştürülmüş PET şişeleri kullanan Arçelik, patentli teknolojisi sayesinde 12 milyon PET şişenin geri dönüşümünü sağladı. 2018’de de projenin yaygınlaştırılmasıyla 25 milyon PET şişenin geri dönüştürülmesi, 1.700 hanenin yıllık enerji tüketimine eşdeğer enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Geri Dönüştürülmüş Plastikten Üretilen Elektrik Süpürgesine Ödül
Arçelik’in atıkların ekonomiye geri kazandırılması konusundaki bir başka başarılı çalışması da yeni ürettiği elektrik süpürgesi. Türkiye’de kendi Atık Elektrik Elektronik Eşya (AEEE) geri dönüşüm tesisi olan ilk ve tek sanayi şirketi olan Arçelik, elektrik süpürgesinde geri dönüşüm tesislerinden çıkan atık plastikleri kullandı. Plastiklerinin yüzde 90’ı geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen bu elektrik süpürgesiyle Avrupa’da “Yılın Geri Dönüşüm Tüketici Yaşam Tarzı Ürünü Ödülü”ne layık görüldü.

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Sürdürülebilirliğin evlerimizde başladığına inanıyor, inovatif teknolojilerle, yüksek kalitede çevre dostu ürünler geliştiriyoruz. Başarılı atık yönetimi ile çevreyi tehdit eden atıkların azaltılmasını ve yeniden ekonomiye kazandırılmalarını sağlıyoruz. Bu yıl Dünya Çevre Gününde de “Plastik Kirlilikle Mücadele” konusunda farkındalık artırılması hedefleniyor.Dünyada dakikada 1 milyon PET şişe tüketiliyor. Bir PET şişenin doğada çözünmesi ise ortalama 400 yıl alıyor. Biz de PET şişeleri geri dönüştürerek elde ettiğimiz plastikle çamaşır makinesi kazanı üreterek çevreyi tehdit eden atık sorunuyla mücadelenin bir parçası olduk” dedi.

Kullanım Ömrünü Tamamlayan Ürünlere İkinci Hayat
Arçelik’in kullanım ömrünü tamamlayan ürünlere ikinci bir hayat kazandırdığını vurgulayan Bulgurlu sözlerine şöyle devam etti: “İş modellerimizi sosyal ve çevresel etkileriyle birlikte çok boyutlu olarak kurguluyoruz. Bu yaklaşımı hanelerin dijital çözüm ortağı olmak için attığımız tüm adımlarda uyguluyoruz. Sürdürülebilirlik uygulamalarımızla alanındaki en yüksek standartları temsil eden Dow Jones Sürdürülebilir Endeksi’ne Türkiye’den giriş yapan tek sanayi şirketi olduk. Elde ettiğimiz başarılarla bu yıl 2020 Sürdürülebilirlik Hedeflerimizi de güncelleyerek daha yukarıya taşımanın gururunu yaşıyoruz.”

Ürün ve üretimde enerji verimliliğine öncelik veren Arçelik, çatısı altındaki markalarla kaynakların sorumlu tüketimi kapsamında projeler de geliştiriyor. Bu projelerin son örneği Grundig markasının doğaya dönük yaşam ve gıda israfını önleme konusunda farkındalığı artırma hedefiyle yürüttüğü “Ruhun Doysun” projesi. Marka globalde ise “Respect Food-Gıdaya Saygı” felsefesiyle Massimo Bottura’nın gıda israfına karşı “Food for Soul” projesine destek veriyor. Food for Soul projesi kapsamında şu ana kadar 45 ton gıda atılmaktan kurtarıldı, 340 şefin desteğinde 450 bin tabak yemek servis edildi.



Yorum Yazın