Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • Ankara Engelsiz Filmler Festivali başlıyor

Ankara Engelsiz Filmler Festivali başlıyor

2 Eylül 2013 , Pazartesi 10:21
Ankara Engelsiz Filmler Festivali başlıyor
Gerekli koşulların sağlanmaması nedeniyle sinemaya gidemeyen, film festivallerine katılamayan fiziksel engelli seyircilerin önündeki engeller, Ankara Engelsiz Filmler Festivali ile kalkıyor.
 
Festival; görselliğe ve işitselliğe dayalı bir sanat dalı olan sinemada bile, gerekli düzenlemeler yapıldığında göremeyen veya işitemeyen seyircilerin diğer seyircilerle aynı seyir zevkini alabileceğini ortaya koymayı, görme ve işitme engellilerin toplumsal yaşama daha eşit katılımına katkı sağlamayı amaçlıyor. 
 
Engelli seyircilerin engeli olmayanlarla birlikte programdaki tüm filmleri izleyebilecekleri, söyleşi ve atölyelere katılabilecekleri Ankara Engelsiz Filmler Festivali 03-08 Eylül 2013 tarihleri arasında kapılarını sinemaseverlere açacak. 
 
Puruli Kültür Sanat tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleşen Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 3 Eylül Salı akşamı Cer Modern’deki Açılış Töreni ile başlayacak. Festival’in açılış filmi Rezan Yeşilbaş'ın 65. Cannes Film Festivali Kısa Film Yarışması'nda Altın Palmiye ödülü alan Sessiz Be Deng (2012) adlı filmi olacak. 
 
Tüm filmler sesli betimleme, ayrıntılı altyazı ve işaret dili eşliğinde 
Festival’deki tüm filmler sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı eşliğinde gösterilecek. Engeli olmayan seyirciler ise Festival stantlarından edinecekleri kulaklıklarla filmleri takip edebilecekler. Festival’de yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler de işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştirilecek. 
 
Festival filmlerinin sesli betimleme, işaret dili çevirisi ve uygulaması ile ayrıntılı altyazıları, Türkiye’de ilk defa bu hizmeti başlatan Sesli Betimleme Derneği tarafından yapılıyor. 
Sesli betimleme, bir filmdeki diyaloglar haricindeki, olayın geçtiği mekân, zaman, karakterler, sessiz gelişen olaylar ve dikkat çeken görsel öğelerin betimlenerek bir dış ses tarafından anlatılmasıdır. Sesli betimleme ile filmdeki nesneler ve olaylar sözcüklerle görünür kılınır, böylece görmeyen bir kişinin o an filmde ne olduğunu anlaması sağlanır. 
 
İşaret dili ve ayrıntılı altyazı ise filmin sesini duyamayan seyircilere özel geliştirilmiş bir tekniktir. Filmin sağ alt köşesinde bir işaret dili çevirmeni filmdeki diyalog ve seslerin işaret dili tercümesini yapar, eş zamanlı olarak bu diyalog ve sesler ayrıntılı altyazı ile seyirciye sunulur. Böylece filmdeki ses ve diyalogları işitemeyen seyircilerin filmi takip edebilmesi sağlanır. 
 
Türkiye'de ilk kez "Engelsiz Film Yarışması"
Ankara Engelsiz Filmler Festivali Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek bir etkinliğe de imza atıyor. Son dönem Türkiye sinemasının en iyi örneklerinin Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarışacağı Engelsiz Yarışma, engelli seyircilere bir film festivalinde yarışma takip etmenin heyecanını tattıracak. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok film festivalinden ödüllerle dönmüş filmlerin yer aldığı Engelsiz Yarışma sayesinde engelli seyirciler güncel Türkiye sinemasını takip etme fırsatı yakalayacak, yarışmada yer alan filmleri oylayarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirleyecek, gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşilerle filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle tanışma fırsatı bulacaklar. Jüri tarafından değerlendirilen filmlerin En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini alacağı Engelsiz Yarışma, Halkbank’ın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Yarışmanın ödülleri 8 Eylül Pazar günü Cer Modern'de gerçekleştirilecek Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak. 
 
Engelsiz Yarışma'da Pelin Esmer'in Gözetleme Kulesi (2012), Reha Erdem'in Jîn (2013), Yusuf Pirhasan'ın Kurtuluş Son Durak (2012), Reis Çelik'in Lal Gece (2012), Emin Alper'in Tepenin Ardı (2012) ve Erdem Tepegöz'ün Zerre (2012) filmleri olmak üzere altı film bulunuyor.
 
Yarışmanın jürisinde ise, oyuncu Şebnem Sönmez, yönetmen Ezel Akay ve sinema yazarı Çağdaş Günerbüyük bulunuyor.
 
Çağdaş dünya sinemasının en iyileri Festival’de 
Festival yarışmanın yanı sıra Türkiye ve dünya sinemasının geçtiğimiz senelerdeki en başarılı yapımlarını seyirci ile buluşturuyor. 
 
Yayınlandıktan kısa süre sonra bir fenomene dönüşen Leyla ile Mecnun dizisinin yönetmeni Onur Ünlü'nün Altın Koza Film Festivali'nden En İyi Film ve En İyi Senaryo ödülleriyle dönen Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi ve yönetmen Yüksel Aksu'nun rüya sahnesini görme engelli sinema öğrencisi Devrim Tarım ve görme engelli fotoğraf sanatçısı Civan İlci ile beraber çektiği Entelköy Efeköye Karşı Türkiye Sineması bölümünde izlenebilecek.
 
Dünyadan bölümünde ise Woody Allen sinemasının tüm bilindik elementlerini taşıyan ve 64. Cannes Film Festivali'nin açılış filmi olan Paris'te Gece Yarısı Midnight In Paris; Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth, Mark Strong gibi güçlü bir kadroya sahip, türü içerisinde yepyeni bir klasik olarak tanımlanan Köstebek Tinker, Tailor, Soldier, Spy; evli bir çiftin hayatını bir yılın dört mevsimi süresince takip eden ve Rolling Stone, The New York Times ve Entertainment Weekly gibi yayınların ilk on listelerinde yer alan Mike Leigh'nin son filmi Ömrümüzden Bir Sene Another Year ve Wes Anderson'ın Tenenbaum Ailesi Royal Tenenbaums filminden beri istikrarlı şekilde sürdürdüğü estetik anlayışını zirveye taşıyan Yükselen Ay Krallığı Moonrise Kingdom yer alıyor. 
 
Engel Tanımayan Filmler
Festival engellilik hakkında farkındalık yaratmak amacıyla bu temaya sahip filmlerden bir seçki de hazırladı. Engel Tanımayan Filmler bölümünde izleyeceğimiz  800 Km Engelli (Yönetmen: Murat Erün, 2012) filminde fiziksel engelli iki arkadaşın bir motosiklet ve ona takılı yolcu sepetiyle İstanbul’dan Muğla’ya yaptığı on üç günlük yolculuğa tanık olacağız. Can Dostum Intouchables (Yönetmen: Olivier Nakache, Eric Toledano, 2011) filminde ise bir kaza sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş bir aristokrat ile Paris’in kenar mahallelerinden işsiz bir gencin sıradışı dostluk hikayesini izleyeceğiz. Film,İngilizce dışında yabancı bir dilde tüm zamanlarda en fazla gişe hasılatını elde eden yapım olarak sinema tarihine geçmişti.  
 
Uzun Lafın Kısası
Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nde bir festivalin olmazsa olmazlarından kısa filmler de seyirci karşısına çıkacak. Son dönem Türkiye sinemasının genç yönetmenlerinin çektiği filmlerden oluşan bir seçki Festival programında yer alıyor. Seçkideki H. Mert Erverdi'nin Aralık, Aysel Pınar Necef'in Bir Dilim Hayat, Barış Çorak'ın Birlikte, Şafak Türkel'in Bodrum Rüyası, Mert Tügen'in Kanatları Olmayan Kuş, Rezan Yeşilbaş'ın Sessiz, Nazlı Elif Durlu'nun Sonra adlı filmleri kısa film severleri bekliyor olacak. 
 
Çocuklar için Filmler ve Canlandırma Atölyesi
Festival’in çocuklara özel hazırladığı film seçkisi, engelli çocukların engelsiz yaşıtlarıyla birlikte film seyretmelerine imkan verecek. Bu bölümde yer alan ve sinemanın yaşayan ansiklopedisi Martin Scorsese'nin yönettiği Hugo, sadece çocukların değil her yaş grubundan seyircilerin görmesi gereken bir başyapıt. Küçük seyirciler için programdaki diğer film ise animasyon evrenine armağan ettiği efsanevi Wallace ve Gromit filmiyle tanınan Aardman Stüdyoları'nın yeni animasyonu Korsanlar! The Pirates!.
 
Festival kapsamında çocuklara yönelik bir diğer etkinlik Canlandırma Atölyesi. 7 Eylül Cumartesi günü saat 13:00 – 17:00 arasında Cer Modern Çocuk Atölyesi’nde gerçekleşecek Canlandırma Atölyesi’nde 9-12 yaş grubundan işitme engelli çocuklar, animasyon (canlandırma) sanatı ile tanışacak. Atölyede İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde 6 yıldır animasyon dersleri veren Berat İlk, küçük katılımcılara öncelikle temel animasyon bilgisi ve animasyonun kısa tarihi hakkında bilgi verecek. Katılımcılar farklı canlandırma teknikleri ile üretilmiş filmlerden eğlenceli örnekler izledikten sonra çevrelerindeki oyun hamuru, kalem, silgi gibi farklı malzemeleri bir karakter gibi hareket ettirerek kısa animasyon denemeleri yapma şansını yakalayacaklar, atölyeden kendi yarattıkları karakterler ve geliştirdikleri öykülerle evlerine dönecekler.
 
Festival Mekanları 
Festival gösterimlerine Cinemaximum Armada Sinemaları ile Cer Modern ev sahipliği yapıyor. Tüm etkinlikler ve film gösterimleri ücretsiz olacak.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleşen Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin Engelsiz Yarışma sponsorluğunu Halkbank, gösterim sponsorluğunu Cinemaximum, ulaşım sponsorluğunu Peugeot, tanıtım sponsorluğunu Outdoor TV, Outbox ve Üniversite Medya üstleniyor. 
 
Mövenpick Ankara, Ares Film, Elmalma Marka İletişim Hizmetleri, Marko Paşa, Kalender Zebra ve Teppanyaki Festival destekçileri arasında yer alıyor. 
 
Festival'in medya sponsorluğunu ise NTV, Star TV, CNBC-e, Birgün, Evrensel, Habertürk, Hürriyet Daily News, Radikal, Star Gazete, Ankara Life, Arkadaş Kültür Sanat, Kültür Mafyası, Kültür Sanat Haritası, MAG, Nouvelle Magazine, arkapencere.com, bianet.org, Eksisinema.com, Sadibey.com, Radyo Hacettepe ve Radyo Vizyon yapıyor.  
 
Avustralya'nın önemli film festivallerinden The Other Film Festival, Festival Partneri olarak destek veriyor. 
 


Yorum Yazın