23 Mart 2012 tarihinde Akbank tarafından yapılan açıklamada; Akbank'ın %20 oranında dolaylı ortağı olan Citigroup Inc.("Citigroup")’in Basel III sermaye yeterlilik rasyosu uygulamasına hazırlık amacıyla banka sermayesindeki %20 dolaylı iştirak oranını düşürme kararı aldığı kamuoyu ve yatırımcılara duyurulmuştu.
Citigroup, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan aldığı gerekli ön izin sonrası, sahibi olduğu Akbank hisselerinin yaklaşık %10.1'i oranındaki bölümünü hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile dün akşam itibarı ile piyasada satt. Yapılan işlemin niteliği gereği talep toplama piyasaların kapalı olduğu saatlerde yapıldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer; “Bu işlem, yaklaşık 1.15 milyar USD tutarındaki büyüklüğüyle Türkiye’de şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük çaplı hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile yapılan satıştır. Bu işlem aynı zamanda bölgemizde 2008’den beri gerçekleşen özelleştirme dışı en büyük ikinci işlemdir. Akbank hisseleri ağırlıklı olarak uzun vadeli yatırım yapan büyük yabancı yatırım fonları, emeklilik fonları ve benzer nitelikli yatırımcılar tarafından alınmıştır. Bu büyüklükteki bir işlemin bir gecede gerçekleştirilmiş olması yatırımcıların Türkiye’ye ve Akbank’a duyduğu güven ve Akbank’ın başarılı finansal sonuçlarından pay alma isteğini göstermektedir” dedi.
Citigroup tarafından arz edilen hisse miktarının 1,6 katı ile 2 milyar USD’nin üstünde talep geldiği öğrenildi. Bu işlem tamamlandığında Akbank hissesinin halka açıklık oranı %31’den %42 seviyesine çıkacak. Bu sonuç Akbank hisselerinin piyasadaki ağırlığı ve likiditesini daha da artıracak.
Yapılan işlem ile Citigroup'un Akbank’taki dolaylı ortaklık payı yaklaşık %9.9'a düştü. Taraflar arasında imzalanan bir sözleşme ile Citigroup söz konusu %9.9 oranında hissesini 3 yıl süre boyunca üçüncü kişilere satamayacak.