Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • 2012 yılının süper markaları belli oldu...

2012 yılının süper markaları belli oldu...

6 Kasım 2012 , Salı 11:13
2012 yılının süper markaları belli oldu...

 

Superbrands Türkiye, bu yılki Seçici Kurulu’nu, iş dünyası ve özellikle marka konusuyla ilişkili sivil toplum kuruluşları yöneticileri oluşturdu. Süpermarka seçiminde şirketin büyüklüğünün yanı sıra, teknolojisi, yatırımları, iş gücü kalitesi, yaratıcılığı, markalaşmaya yaptığı yatırım ve marka devamlılığı, sosyal sorumluluk projelerine katkısı, çevre duyarlılığı, etik değerlere uyma ve vergi sıralamasındaki yeri her zaman olduğu gibi büyük önem taşıdı.
 
Dünyada 87 ülkede düzenlenen ve iki yılda bir gerçekleştirilen Superbrands’in Türkiye bölümünün ilk etabında 1089 marka belirlendi. İkinci etapta ise, konusunda uzman kişilerden oluşan Seçici Kurul bu sayıyı 300 markaya indirdi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1600 kişiyle yapılan yüz yüze görüşmeler sonunda Nielsen, kısa listeye giren 300 markaya yönelik tüketici değerlendirmelerini gerçekleştirdi. Yapılan bu çalışmalardan sonra, Türkiye’nin 2012 Süpermarkaları belirlendi.
 
Seçici Kurul ve Nielsen’ın ölçümleriyle belirlenen 159 marka arasına bu yıl ilk kez Google, Audi, Nissan, Tefal ve Domestos gibi markalar girdi.
 
2012’de listeye en çok gıda-içecek kategorisinde giriş oldu. Ardından kişisel bakım, otomotiv ve internet kategorileri geldi.
 
2012 yılının yükselen markaları arasında, Acıbadem, Yapı Kredi Bankası, Avivasa, Axess, World Card, Bonus Card, Garanti Bankası, Arzum, Erikli Su ve Ağaoğlu yer aldı.
 
Hem 2010’da hem de 2012’de listede olmayı başaran markalar arasında, değerini en fazla artıranlar bankacılık ve sigorta sektöründeki şirketler oldu. 2012 yılı Süpermarkaları’nda lüks tüketimden kaçış gözlenirken, eğlence ve giyim tüketiciler için ikinci öncelik sırasına geriledi. 
 
Superbrands Türkiye 2012 listesinin %62’si Türk markalarından oluşuyor
2012’de 159 Süpermarka’nın 98’i yerli markalardan oluşuyor. 2010’da süpermarka seçilen 117 markanın 72 tanesi Türk markasıydı. Süpermarkalar 2010  listesinin ilk 25’inin 13’ü yabancı markayken, Süpermarkalar 2012’de ilk 25’e daha fazla yabancı markanın girdiği görülüyor. 2010 yılının ilk on markası arasında yer alan ve 2012 yılında da ilk ondaki yerini koruyan markalar Nokia, THY, Magnum ve Pınar oldu.
 
Superbrands Türkiye Temsilcisi Dilek Koç, “Süpermarka araştırmasında gıdadan finansal hizmetlere, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinden teknoloji ürünlerine, hizmet sektöründen iletişime kadar birçok alanda farklı markalar yer aldı. Süpermarka olarak belirlenen bu 159 marka içinde de, yine birçok sektörden farklı markalar bulunuyor.” dedi.
 
Sektörel olarak sıralamaya bakıldığında, yine her dört markadan birinin gıda-içecek kategorisinden olduğunu belirten Koç, kişisel bakım-temizlik, internet ve eğitim kategorilerindeki Süpermarkalar’ın arttığını, beyaz eşya-mobilya ve banka-sigorta kategorilerinden giren marka sayısının azaldığını belirtti. 
2010 yılında Süpermarka olan 41 markanın 2012 yılında listeye girememesini ise Dilek Koç, her üç markadan birinin tüketicinin zihnindeki zirve sürekliliğini kaybettiğini, bunun en büyük sebebinin markaların ben oldum, diye düşünerek iletişim çalışmalarını yavaşlatmaları veya iletişim faaliyetlerinin bir bütün olduğunu ve süreklilik gerektirdiğini gözden kaçırmaları olarak açıkladı.
 
Facebook gençlerin en Süpermarkası
Nielsen Tüketici Araştırma Direktörü Bahadır Tomaç ise, Süpermarka seçimlerinde tüketici kırılımlarındaki farklılıklara dikkat çekti. Bahadır Tomaç, “18-30 yaş grubunda ‘Facebook benim süper markamdır.’ denilme oranı diğer gruplardan anlamlı olarak daha fazla görülüyor. Bu gruba bakıldığında, 3 marka ortaya çıkıyor: Facebook, İstinye Park ve Algida. Yani gençlerin hayatında üç önemli nokta var: İnternet-sosyal medya, takılmak ve cool-trendy olmak.” dedi.
 
Marka seçimleri illere göre farklılaşıyor
Tomaç, ayrıca illerin önceliklerindeki farklılığa dikkat çekti. İzmirlilerin marka sıralamasında, ön sıralarda Teknosa, İş Bankası, Omo, Sabancı Üniversitesi, Starbucks, Koç Üniversitesi, Toyota, Vitra, Yemeksepeti.com gibi markalar olduğunu belirten Tomaç, İstanbul’daysa Coca Cola, THY, Apple, Turkcell, Garanti Bankası, Migros gibi markaların ön sıralarda yer aldığını belirtti.
 
Tomaç ayrıca, markalara verilen toplam skorlara bakıldığında Ankaralıların, İstanbul ve İzmirlilere göre biraz daha mesafeli durduklarının görüldüğünü söyledi. 
 
Kadınlar hayatı kolaylaştıran markaların, erkekler ise oyuncakların peşinde
Kadınlar mutfak-çocuk-ev işleri üçgeninde hayatlarını kolaylaştıran ürünleri baş tacı ediyor. Deterjanlar, ev temizlik ürünleri ve tabii ki beyaz eşya/küçük ev aletleri kadınların süper kahramanları. Bütün SES gruplarında kadınların en beğendiği markalar arasında Omo, Starbucks, Nestle Çikolata, Yemeksepeti.com, Orkid, Arçelik, Vernel, Yumoş, Ariel, Pril, Axess, Siemens, Tefal, Knorr, Yapı Kredi Bankası, The Marmara, Jumbo, Atasay, Power FM, Maret, Koçtaş, Doğuş Çay, Avivasa Emeklilik ve Hayat, Kent Şekerleme, Prima, Dalin, Bellona, Arzum ve Molped bulunuyor.
 
Erkekler cephesinde, tabii ki “oyuncaklar” yani otomotiv ve teknoloji ürünleri başı çekiyor. Bütün SES gruplarında erkeklerin en beğendiği markalar arasında Boğaziçi Üniversitesi, Google, Mercedes-Benz, Yeni Rakı, BMW, Facebook, Efes, İstinye Park, Audi, Dünya Göz Hastanesi, Pimapen, Sahibinden.com, Coca-Cola, THY, Apple, Ford Otosan, Lassa, Tuborg bulunuyor.
 
Superbrands Türkiye 2012 Supermarka Listesi (Alfabetik sırayla)
 
ABDİ İBRAHİM 
ACIBADEM HASTANESİ
AĞAOĞLU İNŞAAT
AKBANK
ALGİDA
APPLE (IPOD / IPHONE / IPAD)
ARÇELİK
ARİEL 
ARZUM
ASELSAN
ATASAY
ATLAS JET
AUDİ
AVEA
AVİVASA EMEKLİLİK ve HAYAT
AXESS
AYGAZ
BANViT
BEKO
BELLONA
BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
BİM
BMW 
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
BONUS CARD
BOSCH
CARTE D’OR
CEVAHİR ALIŞVERİŞ MERKEZİ
CİF
COCA-COLA 
COLGATE 
CORNETTO
DALİN
DAMAT 
DANONE 
DENİZBANK
DİMES
DİVAN
DOĞUŞ ÇAY
DOĞUŞ OTOMOTİV
DOMESTOS 
DORİTOS
DOVE
DÜNYA GÖZ HASTANESİ
E.C.A
ECZACIBAŞI
EFES
ELİDOR
ERİKLİ
ETİ
FACEBOOK
FANTA
FİAT
FORD OTOSAN
GARANTİ BANKASI
GİLLETTE
GİTTİGİDİYOR.COM
GOOGLE
GÜLLÜOĞLU BAKLAVA
HACI ŞAKİR
HAYAT SU
HENKEL
HEPSİBURADA.COM
HYUNDAİ
İPANA
İSTİKBAL
İSTİNYE PARK
İŞ BANKASI
JUMBO
KAHVE DÜNYASI
KALE KİLİT
KAVAKLIDERE
KENT ŞEKERLEME
KNORR
KOÇ ÜNİVERSİTESİ
KOÇTAŞ
KOMİLİ
KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ
LASSA
LÜTFİ KIRDAR 
MAGNUM
MARET
MARKAFONİ.COM
MAVİ JEANS
MEDİCAL PARK
MEMORIAL
MERCEDEZ-BENZ
MİCROSOFT
MİGROS
MİLKA
MOLPED
NESCAFÉ
NESTLE ÇİKOLATA / GOFRET / DAMAK
NİSSAN
NİVEA 
NOKİA
OLİPS
OMO
OPEL
OPET
ORKİD
PAKPEN
PANTENE
PEGASUS
PELİT PASTANESİ
PEPSİ
PERSİL 
PETROL OFİSİ
PINAR
PİMAPEN
POWER FM
PRİMA
PRİL
RENAULT
SABANCI ÜNİVERSİTESİ
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI
SAHİBİNDEN.COM
SAMSUNG
SARAR
SEK
SELPAK
SENSODYNE
SHELL 
SİEMENS
SİGNAL
STARBUCKS
SÜTAŞ
TADIM
TAMEK
TAT
TAV
TEFAL
TEKNOSA
THE MARMARA
THY
TİKVEŞLİ
TOYOTA 
TUBORG
TURKCELL
TURKUAZOO
TÜRK TELEKOM
ULUDAĞ GAZOZ / SODA
ULUSOY
ÜLKER ÇİKOLATALI GOFRET / ÇOKOKREM / ÇAMLICA GAZOZ / İÇİM SÜT 
VERNEL
VESTEL
VİTRA
VİVİDENT
VODAFONE
VOLKSWAGEN 
WORLD CARD
YAPI KREDİ BANKASI
YATAŞ
YEMEKSEPETİ.COM
YENİ RAKI
YUDUM
YUMOŞ
YURT İÇİ KARGO
ZARA
 
 
Etiketler: Superbrands marka


Yorum Yazın