Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön
  • Anasayfa >
  • 2012 yılı mobilde tüketici alışkanlıkları neler?

2012 yılı mobilde tüketici alışkanlıkları neler?

22 Ocak 2013 , Salı 15:54
2012 yılı mobilde tüketici alışkanlıkları neler?

 

Avea, 2012 yılı tüketici alışkanlıklarını değerlendirdiği “Avea Müşteri Profil Endeksi”nin sonuçlarını açıkladı. Yıl içerisinde 3 ayda bir açıklanacak endeks sonuçları ile Avealı müşterilerin kullanım alışkanlıkları hakkında çarpıcı bilgiler paylaşılacak. 
 
Avea Müşteri İlişkileri Direktörü Bülent Velioğlu, verilerin; doğru ürün, kampanya ve hizmeti müşteriye sunmak adına çok önemli olduğunu vurgulayarak şu şekilde konuştu; “İletişim stratejilerinde ortaya koyduğumuz ürün, servis, tarife ve marka ortaklıklarını oluştururken, en güçlü dayanağımız müşterimizin davranış ve tüketim eğilimi. Bu bizi tamamen müşteri odaklı bir yapıya götürüyor. Önümüzdeki dönem planlarımızın hepsini de hem bu araştırma hem de bu analiz datalarında çıkan sonuçlara göre yaptık. Türkiye’de bir ilke imza atan S.E.Ç tarifesinin oluşturulmasında bu tür saptamalarımız etkili oldu. Bu araştırma sonuçlarının bir diğer olumlu yansımasını ise ‘Avea Her Yerde Kazandırır’ platformunda görüyoruz. Müşterimizin bizden ne beklediğini çok iyi tespit ettiğimiz için, onlara dokunan onlara değer yaratan işbirliklerine imza atıyoruz.”
 
Velioğlu: “Avea müşterinin hem kalbine hem cebine dokunuyor”
Müşterinin hem cebine hem de kalbine dokunan konularda hedefi daha net yakalayabildikleri söyleyen Bülent Velioğlu, endeks çalışmasının yılda dört kez kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.
Avea 2012 Endeks sonuçlarında ön plana çıkan sonuçlara gelince… Kadınlar konuşma, SMS ve MMS gönderimde, erkekler ise data ve akıllı telefon kullanımında birinci olurken, internetin efendisi ise gençler oldu. 2012 yılı Endeks bilgilerine göre; İstanbul’u, en çok konuşan ve en çok data kullanan kent olarak işaret edilirken, SMS’in liderinin ise İzmir olduğu gözlemlendi.
 
2011 yılına oranla 2012 yılında Avea abonelerinin konuşma sürelerinin yüzde 25 arttığını vurgulayan Bülent Velioğlu, “Araştırma sonuçları kadınların konuşma ve MMS gönderiminde, erkeklerin ise data ve akıllı telefon kullanımında daha etkin olduğunu gösterdi” dedi. Gençlerin 25 yaş üstü müşterilere oranla daha çok mesaj gönderdiğinin altını çizen Velioğlu, “Biz genelde müşterilerin taleplerini araştırma birleşiminden çıkan argümanlardan oluşturuyoruz. Bu da bizi tamamıyla müşteri odaklı bir yapıya götürüyor. Çünkü, müşterilerimizi 360 derece saran çalışmalar yapıyor, onların hem cebine hem de kalbine dokunuyoruz” diye konuştu.
 
Erkekler çiçek göndermeyi ve burç okumayı seviyor!
Endeks verileri Avealıların en çok giyim sektöründe yapılan kampanyalardan yararlandığına ışık tutarken, bu sektörü sırasıyla gıda, e-ticaret ve ulaşım alanları izledi. Erkekler çiçek gönderimi ortaklıklarına kadınlara göre yüzde 62 oranında daha fazla ilgi gösterdi.  25 yaş üstü Avealılar gençlere göre 7 kat daha fazla çiçek gönderimi yaptı. Endeks, “erkekler çiçek göndermeyi sevmez” tezinin doğru olmadığını da göstermiş oldu.
 
Avealı kadınlar online alışveriş ve gıda sektörüne ilgi gösterirken, erkeklerin talepleri kargo gönderimi ve sosyal etkinlikler yönünde oldu. Bunun yanı sıra, Avealı erkekler araç kiralama ortaklıklarına kadınlara göre yaklaşık 2.5 kat daha fazla katılımda bulundu.
 
Erkekler burç yorumlarını ve magazini daha çok takip etti
Endeksin gösterdiği bir başka çarpıcı sonuç ise, erkeklerin Astroloji servisini kadınlara göre yüzde 26 oranında daha fazla, magazin servisini ise kadınlara göre 2 kat daha fazla kullandığı oldu. Avealı genç erkekler teknoloji ve astroloji servislerinden sonra en çok NBA basketbol servisine ilgi gösterirken, genç kadınlar ise haber sitelerini takip ediyor.
 
SMS Sevgililer Günü’nde, data kullanımı yılbaşında zirve yaptı
Avea müşterileri özel günlerden en çok SMS'i Sevgililer Günü’nde gönderirken, en çok data kullanımını yılbaşında yaptı. Resmi bayramlarda en fazla data kullanımı Cumhuriyet Bayramı’nda olurken; kandil günlerinden Beraat Kandili’nde data kullanımı, Regaip Kandili’nde ise ses trafiği arttı.
 
Kadın da erkek de “akıllandı”!
Endeks; kadınların akıllı telefon sahipliği oranında yüzde 45, erkeklerin akıllı telefon sahipliği oranında ise yüzde 62 yükselme olduğunu gösterdi. Verilere göre 25 yaş altındaki gençlerin akıllı telefon sahiplik oranı 3 kat artarken, 25 yaş üstü müşterilerde bu oran 2’ye katlandı.
Bu sonuçta; Avea’nın üçüncü çeyrek döneminde gerçekleştirdiği Korkusuz Internet Kampanyası ile Türkiye’de bir ilke imza atması ve internette “Paket Aşımı”na da son vermesi etkili oldu. Data kullanan kadınların sayısı yüzde 19’a yükselirken, erkeklerde ise bu oran yüzde 24 oldu.
 
Erkekler Fransa ve Yunanistan’a, gençler Hollanda’ya gitmeyi tercih etti
“Avea Müşteri Profil Endeksi” sonuçlarına göre, Avealıların uluslararası arama süresi yüzde 26 oranında daha uzun olurken, kadınlar yüzde 11 oranında daha fazla uluslararası görüşme yaptı. Kadınların en çok seyahat etmeyi tercih ettiği Avrupa ülkelerinin; Fransa, İspanya, Belçika; erkeklerin de Fransa, Yunanistan ve İtalya olduğu görüldü. Gençlerin ise; Avrupa’da Hollanda, Avusturya ve İngiltere’yi tercih ettikleri ortaya çıktı.
 
Cepten en çok Mega Star dinlendi
En çok Ringa yapılan ilk 3 şarkı Tarkan’dan Adımı Kalbime Yaz, Serdar Ortaç’tan Mikrop ve Emre Aydın’dan Hoşçakal şarkıları oldu. Avealılar temel servislerden en çok ARAYANIBİL, MMS ve LİRA PAYLAŞ servislerini kullandı. Araştırma; Avea’nın en fazla data kullanan 1000 müşterisinin ise, ayda 629 video ya da 30 filme karşılık gelen 31 bin 209 MB data kullandığını gösteriyor.
 


Yorum Yazın