Dosya Yükleniyor. Lütfen Bekleyiniz...



Facebook
Twitter
Başa Dön

Serdar Savaşır; "Bir insanın zeki olabilmesi için önce akıllı olması lazım"

7 Ocak 2013 , Pazartesi 09:30
Serdar Savaşır; "Bir insanın zeki olabilmesi için önce akıllı olması lazım"

Serdar Savaşır; "Akıllı bir insan veya akıl tek başına tehlikeye yol açmaz"

Bir yandan bakıyorsunuz bu tarafta zeki insanların ürettiği bir sistem var, bu üretimi yapan kişileri akıllı değil zeki olarak konumlandırıyoruz. Diğer yandan burada bir yapay akıl makinesi, sistemi var, insan olmayan bir yapı var. Ama bu yapay akılın hitap ettiği kitle benim, insana dönük bir aktarım söz konusu. Buradaki mesajın alıcısı yine insan. İnsan aslında üretiyor, makineye yüklüyor, makineden alan kişi yine insan. Burada insani değerleri çok önemsemek önemli. Hem psikolojik hem sosyolojik olarak ifadenin ses tonuna bile önem verilmeli diye düşünüyorum.

SS: Zeka çok tehlikeli bir alan. Akıl öyle değil. Akıllı bir insan veya akıl tek başına tehlikeye yol açmaz.

Serdar Savaşır; "Kabul edilmiş kurallara göre hareket ediyorsanız akıllı hareket ediyorsunuzdur"

Yani ortalama hareket sistemi mi?

SS: Ortalama demeyelim. Akıl dediğiniz zaman bazı kurallar vardır ve bu kurallar kabul edilmiştir. Bu kabul edilmiş kurallara göre hareket ediyorsanız akıllı hareket ediyorsunuzdur.

Zeka değişik bir olay. Zekayı kötü bir yolda da kullanabilirsiniz, kötü zeka iyi zeka işin içerisine girince iş çığırından çıkıyor. Zeka ne yapıyor veya ne yapabiliyor? Kötü zeka ne iyi zeka ne? Kötü zeka aklı kötü kullanıyor, kötü yolda kullanıyor. O yüzden ben bu yapay zeka şeyine karşıyım. Yapay zeka değil yapay akıl.

Şöyle diyebilir miyiz; Biz aklımızı yönetebiliyoruz ama zekamızı yönetemiyoruz?

SS: Yönetemeyebilirsiniz bazen.

Zekayı ne etkiler?

SS: Kültürel faktörler, aile hatta genler zekayı etkiliyor. Fizyonomik tarafı da var tabi ki. İnsanın doğduğu zamanki fizyonomik yapısı ile büyürken geçirdiği evrelerin sonucu meydana gelen fizyonomik yapısı aynı olmayabilir. Tabi buna neden dış etkenler, aile yapısı , kültürel faktörler gibi. Aklı nasıl etkiliyorsa bu faktörler zekayı da etkileyebilir ve zekayı negatif bir şekilde etkileyebilir. Norm olarak belirlediğimiz kurallar var. Orada zeka ne diyor, beynin o kıvrımı ne diyebilir, "Yok kardeşim bu kurallar yanlış"  dediği an siz normun dışına çıkıyorsunuz.

O zaman aklını iyi kullan, zekanı yönet

SS: Evet.

Serdar Savaşır; " Yapay zeka, sistemlerin oluşumu büyük ARGE isteyen işlerdir"

Biz bu yapay akılı nerelerde kullanıyoruz? İnsana çok yakın olan ve devlet yönetimlerine dahi ki, oradan şuraya gelmek istiyorum, siz İngiliz Savunma Bakanlığı'nın da danışmanısınız. Hangi alanlarda kullanıyoruz?

SS: Yapay akıl veya zeka sistemleri, tıpta kullanılıyor. Doktorlara ve uzman hekimlere yardımcı olmak amacıyla kullanılıyor. Bunlara genel olarak uzman sistemler deniliyor. Otomotivde kullanılıyor, araba yapımında da kullanılıyor yapay zeka veya arabanız bozulduğunda götürdüğünüz garajda da kullanılıyor. Gıda sanayinde de kullanılıyor. En yakın bizim her gün şahit olduğumuz trafik konusunda, daha effective şekilde yönetme konusunda kullanılıyor. Örneğin Japonya'da metro ağını yönetmek için kullanılıyor. Bu ne sağlayabilir diye sorduğunuzda, insanların üşüşmelerini idare ediyor.

Savunma sistemlerinde de kullanılıyor ve çok eski bir olay.

Başlangıç noktası mı acaba?

SS: Başlangıç noktası 30 sene öncesi.

Yasal Uyarı: halklailiskiler.com sitesinde yayınlanan yazılı ve görsel içeriğin tüm hakları halklailiskiler.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi herhangi bir içeriğin tamamı izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alınan içeriğin bir bölümü halklailiskiler.com’a link verilerek kullanılabilir.
Medya
GALERİ
VİDEO İZLE
Yorum Yazın